Vrije Universiteit Amsterdam

Grote veranderingen op SEH

Triageverpleegkundige gaat zorg stroomlijnen

29 januari 2009

Er gaat veel veranderen op de spoedeisende hulp (SEH) van VUmc. Dat is noodzakelijk om patiënten sneller de juiste zorg te kunnen verlenen. Daarom reorganiseert de spoedeisende hulp en start VUmc met de opleiding tot SEH-arts, legt internist Prabath Nanayakkara uit.

Triageverpleegkundige Larissa Stegeman zorgt dat patiënten snel de juiste zorg krijgen. Fotografie: Mark van den Brink Prabath Nanayakkara is interim werkplekmanager van de spoedeisende hulp. Tot juni zal hij de veranderingen, samen met Joost van Galen, het verpleegkundig hoofd van de SEH in goede banen leiden. Nanayakkara legt uit dat binnen VUmc een ingewikkelde populatie op de SEH belandt. "Naast huis-, tuin- en keukenongelukken hebben wij hier een traumacentrum. We zijn één van de grootste SEH-afdelingen in Nederland. Het levert een heel divers beeld aan patiënten op." De patiënten met ernstig letsel of ziekten worden onmiddellijk van de juiste zorg voorzien, daar ligt geen probleem. Maar de 'overige' patiënten worden via het 'first come, first served' principe geholpen, waardoor de situatie kan ontstaan dat iemand met een ingewikkeld probleem te lang moet wachten.

Geldende criteria
Dat moet verbeteren, is de heersende mening op de SEH. De patiënt dient zo snel mogelijk de juiste diagnose en eventueel zorg te krijgen. Nanayakkara: "Vanaf 2 februari wordt iedere patiënt door een speciaal getrainde triageverpleegkundige beoordeeld op de ernst van de aandoening." Deze verpleegkundigen zijn getraind in het hanteren van de daarvoor geldende criteria volgens het Boston triagesysteem. Daaruit volgt een patiëntenindeling van 1 tot en met 5. Categorie 1 is de ernstigste, maar voor hen gold ook in de oude situatie al perfect geregelde zorg.

"Waar het in de nieuwe situatie om gaat zijn de categorieën 2 tot en met 5. Patiënten in categorie 4 en 5 hebben niet veel zorg nodig. Het is zaak hen snel huiswaarts te laten keren; een SEH-arts gaat beoordelen welke behandeling nodig is of dat zij meteen naar huis kunnen. Categorie 2 en 3 worden nu onder leiding van de SEH-arts door een assessmentteam gezien. Het assessmentteam bestaat standaard uit een neuroloog, een internist en een chirurg. Binnen een half uur kan er duidelijkheid zijn over het vervolgtraject. De wachttijd in de SEH mag niet langer zijn dan vier uur.

Vroeg stadium
Groot voordeel is natuurlijk dat patiënten die snelle diagnostiek en zorg nodig hebben, ook snel door een arts of een team van artsen gezien worden. Patiënten die wat minder zorg nodig hebben, worden via een sneller traject door een aparte arts en verpleegkundigen geholpen. In februari start bij VUmc de opleiding van twee SEH-artsen. De opleiding van deze basisarts duurt drie jaar. Door ieder jaar twee artsen op te leiden, zijn er na drie jaar zes SEH-artsen, zo is het plan.

Ook de rol van de triageverpleegkundige is nieuw. Nanayakkara: "Wat blijkt uit verschillende onderzoeken is, dat getrainde verpleegkundigen met de juiste criteria uitstekend in staat zijn om de ernst van de aandoening van een patiënt in te schatten." De SEH is het voorportaal van het ziekenhuis, benadrukt Nanayakkara. Hij vindt het dan ook van wezenlijk belang dat heel VUmc goed op de hoogte is van de veranderingen. Alle afdelingen krijgen een introductie over de nieuwe werkwijze. Nanayakkara: "Uiteindelijk komt iedere arts wel op de SEH."

Triageverpleegkundige Larissa Stegeman zorgt dat patiënten snel de juiste zorg krijgen

Ellen Kleverlaan
bron: Tracer