ABVAKABO FNV

Congres FNV Bondgenoten

Deze donderdag en vrijdag vindt het Congres van FNV Bondgenoten plaats. De eerste dag ben ik er geheel bij geweest. Het is altijd aardig om te kijken hoe andere bonden dat in vergelijking met je eigen bond doen. Je ziet leermomenten voor jezelf, maar ook wat er eigenlijk al heel goed loopt bij onze bond.

De locatie was top. De cruiseterminal in Rotterdam. Met een schitterend zonnetje reed ik er naar toe.
De voorzitter Henk van der Kolk opende met een goede speech. Er sprak trots uit op wat de bond heeft bereikt, maar meer nog werden zorgen uitgesproken over de effecten van de financiële crisis in hun sectoren. En daar is ook alle reden voor. Gelukkig heeft de FNV er mede voor gezorgd dat de regeling inzake werktijdverkorting tot stand kwam.

Bij de behandeling van het beleidsprogramma viel mij op dat eigenlijk niemand in staat was om in de 2 minuten die daarvoor stonden, zijn zegje te doen. Dikwijls was alleen nog maar de aanloop genomen. Dat hebben onze kaderleden beter onder de knie dacht ik. Ook viel mij op dat de congressamenstelling nogal eenzijdig was. Overwegend mannen, veel boven de 50 en menigeen daarvan zou best eens aan Sonja Bakker kunnen denken. Ook het aantal migranten was verwaarloosbaar. Bij ons is dat echt anders, maar dat komt omdat wij strikt toezien op de samenstelling van de congresdelegaties. Mannen, vrouwen, jong en oud moeten daarin goed vertegenwoordigd zijn.

Het Congres werd opgeluisterd door kwade werknemers uit de havenpool SHB. Zij vonden dat de bond hun in de kou liet staan en spraken daar het Congres op aan. Een congres dat dat zeker niet unaniem deelde. Daarna kwamen de schoonmakers van Schiphol. Bondgenoten heeft daar een succesvol organizing project gehad met als gevolg een hoge organisatiegraad onder de schoonmakers. Een Liberiaanse schoonmaker kon haarfijn vertellen waar het zoal aan schortte en ik moet zeggen: schandelijk in één woord.

Toen kwam de verenigingsdemocratie aan de orde. Een ordevoorstel om dit niet te behandelen en door te schuiven naar het congres van 2019 vond geen genade bij de nipte meerderheid. Er moet echt nu iets gebeuren. Alle voorstellen die te maken hadden met een lossere relatie tot de FNV, of zelfs afscheiden daarvan, werden resoluut verworpen.

Uiteindelijk kwam de stemming van het hoofdbestuur. Voor de functie van secretaris was een tegenkandidaat gesteld. Dat was uiteraard erg spannend. De spanning werd nog eens verhoogd door het gedoe rond de stemming. Binnen onze bond gebeurt dat elektronisch, maar bij Bondgenoten mag dat niet op grond van de statuten. Dus begon de papierenwinkel en tot overmaat van ramp ging het niet goed en moest de stemming opnieuw. Toen waren we al uren verder, maar het wachten werd beloond. Het huidige Hoofdbestuur werd unaniem met een grote meerderheid van stemmen herkozen.

Ik wens het Bestuur van Bondgenoten veel succes toe voor de komende jaren.