Provincie Limburg

Persberichten

Internationale Milieuverklaring
Op donderdag 29 januari 2009 ondertekenden bestuurders van de Provincies Gelderland, Limburg, Noord-Brabant, Overijssel en de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen in het Gouvernement te Maastricht een gezamenlijke vernieuwde Milieuverklaring.

De belangrijkste vernieuwingen in de milieuverklaring zijn dat Noord-Brabant gaat participeren en een periodiek bestuurlijk overleg is vastgelegd. Op de tweede plaats is de gemeenschappelijke verklaring uitgebreid met alle onderwerpen op het gebied van milieu, inclusief de milieuaspecten van klimaat en energie. Ten derde gaat men zich sterker richten op de ontwikkelingen op het gebied van Europees milieubeleid en Europese milieuregelgeving, inclusief klimaat en energie. Met de wijziging ontstaat een milieusamenwerking binnen een Europese regio, waar in totaal 25 miljoen mensen wonen en werken: 18 miljoen in Noordrijn-Westfalen en 7 miljoen in Gelderland, Limburg, Noord-Brabant en Overijssel. Een dichtbevolkt gebied waarin industrie, wooncentra en drukke verkeers- en waterwegen afgewisseld worden met landelijke gebieden, natuurgebieden en bossen. Waar de zorg voor het milieu niet ophoudt aan de landsgrenzen. De grensoverschrijdende samenwerking kan bijdragen tot een betere leefomgevingkwaliteit.

Intensieve samenwerking op milieugebied tussen Gelderland, Limburg, Noordrijn-Westfalen en Overijssel loopt sinds eind jaren tachtig van de vorige eeuw. Het overleg is in 1992 geformaliseerd met een gezamenlijke verklaring die in 1998 actueel is gemaakt. Een concreet resultaat hiervan is onder andere dat nu een vergelijking plaats vindt van de thermische behandeling van verontreinigde grond in Noordrijn-Westfalen en Nederland. Een ander voorbeeld is dat de werkwijze van het monitoren en in kaart brengen van bodemverontreinigingen aan beide zijden van de landsgrenzen vergelijkbaar is. Daarover is gerapporteerd aan de Europese Commissie. Aanleiding voor de samenwerking was destijds het smogoverleg, een milieuprobleem dat zich uiteraard niet aan grenzen houdt en dus alleen door samenwerking aangepakt kan worden. Gaandeweg zijn steeds meer grensoverschrijdende milieuproblemen in dat overleg aan de orde gekomen. De regios spraken af, elkaar niet alleen over luchtvervuiling maar ook over andere grensoverschrijdende milieuproblemen te informeren en te raadplegen.

30-1-2009 15:33