CDA

De Nerée tot Babberich: Vragen over steun aan ING

CDA-kamerlid Franse de Nerée tot Babberich heeft vragen over de steun aan ING door de staat, zoals die afgelopen weekend bekend werd. Minister Bos van Financiën heeft met ING afgesproken dat de overheid de waarde van problematische hypotheken in de Verenigde Staten voor 80 procent garandeert.

De portefeuille heeft nu nog een omvang van ongeveer 35 miljard dollar, maar heeft al fors aan waarde verloren. ING blijft wel juridisch eigenaar van de hypotheken. De staat deelt voor 80 procent mee in eventuele winsten of verliezen. De overige 20 procent komt voor rekening van ING.

âWij hebben kennis genomen van deze handelswijze, maar hebben wel de nodige vragenâ, reageerde De Nerée maandag al. âWaarom deze gekunstelde handelswijze? Waren er geen betere alternatieven? En is internationaal wel overleg gevoerd hierover?â Na de technische briefing die de Kamer donderdag gekregen heeft in voorbereiding op een debat hierover aankomende dinsdag, zijn die vragen niet verminderd. âIk maak we vooral zorgen over de tijdelijkheid van de regelingâ, zegt De Nerée. âWe zijn er nu aangekomen, maar hoe komen we er weer af? Een hypotheek duurt zoân 30 jaar, zolang blijven we hier toch niet in betrokken?â Ook over de risicoâs voor de staat, en de staatsschuld, blijven vragen bestaan. Na de technische briefing hebben alle fractie schriftelijke vragen opgesteld. Die moeten maandagmiddag beantwoord zijn. Dinsdag vergadert de Kamer met minister Bos plenair verder over de zaak.

---