CDA

Çörüz: Mobiele mosquitoâs inzetten tegen rellen

De inzet van mobiele mosquitoâs kunnen rellen en ongeregeldheden oplossen, waarbij veel jongeren zijn betrokken. Het apparaat, dat een hoog en irritant geluid verspreidt, wordt nu door veel gemeenten gebruikt om hangjongeren te âverjagenâ. CDA-kamerlid CoÅkun Çörüz ziet vele mogelijkheden in de toepassing van de mosquito en pleit nu voor mobiele inzet ervan.

âDoor de hoge tonen verspreiden jongeren zich en wordt de macht van de groep vreedzaam doorbrokenâ, aldus Çörüz. âHierdoor neemt niet alleen de kans op overlast en vernieling of geweldpleging af, maar ook de kans op agressie tegen de politie.â

Çörüz heeft er verder voor gepleit het gebruik van de mosquito wettelijk vast te leggen. âMet het gebruik is het algemeen belang gediend, het gaat om de veiligheid en rust van veel Nederlanders. Als de overlast te groot wordt, kan de mosquito als laatste redmiddel een hele goede uitkomt zijn.â Onderzoek van TNO heeft uitgewezen dat het apparaat bij normaal gebruik geen gehoorschade op kan leveren. Het hoge geluid wordt door jongeren tot ongeveer 25 jaar waargenomen.
---