Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

2009Z01582 / 2080911350

Vragen van de leden De Roon en Bosma (beiden PVV) aan de ministers van Justitie en van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap over mysterieuze studenten uit landen met een verhoogd terrorismerisico. (Ingezonden 30 Januari 2009)


1
Kent u het bericht "Buitenlandse studenten zorg veiligheidsdiensten"? 1)


2
Deelt u de mening dat de beveiliging van ons land tegen terroristen duizend maal belangrijker is dan het "creëren van een internationale studieomgeving" ? Zo nee, waarom niet?


3
Deelt u de mening dat het toelaten van buitenlandse studenten, die potentieel een veiligheidsrisico inhouden, geen zaak mag zijn die aan de opleidingsinstelling wordt overgelaten? Zo nee, waarom niet? Zo ja, deelt u dan ook de mening, dat het ten enenmale onvoldoende is om de NCTb de onderwijsinstellingen op het hart te laten drukken om "wat beter op te letten"? Zo nee, waarom niet?


4
Bent u bereid de toelating van buitenlandse studenten zo te regelen dat iedere student tevoren individueel door de veiligheidsdiensten wordt gescreend op de mogelijkheid dat zijn toelating een veiligheidsrisico kan inhouden en vervolgens geweerd kan worden als daarvan ook maar enige sprake kan zijn? Zo nee, waarom niet?


1) de Volkskrant, 27 januari 2009