Deelgemeente Oud-West Amsterdam


PvdA en GroenLinks vormen nieuwe coalitie in Oud-West

29 januari 2009

Amsterdam Oud-West, 29 januari - 2009 De Partij van de Arbeid en GroenLinks in Oud-West hebben overeenstemming bereikt over een nieuwe coalitie. Basis voor de hernieuwde samenwerking is het bestaande coalitieakkoord, met daarop een aantal fundamentele wijzigingen. Gesprekken met de SP en D66 hebben niet geleid tot deelname aan de nieuw te vormen coalitie. Het Dagelijks Bestuur (DB) bestaat tot de deelraadsverkiezingen uit Bouwe Olij (PvdA, stadsdeelvoorzitter) en Yvonne Lammers (GroenLinks).

De nieuwe coalitie wijzigt het bestaande coalitieakkoord op een zestal punten:

1. Om meer ruimte vrij voor groen, spelen en fietsparkeren te creëren, blijft het stadsdeel ondergrondse parkeergarages aanleggen. Nieuw is, dat daarbij geldt dat voor elke nieuwe parkeerplaats die er onder de grond bij komt, er één op straatniveau verdwijnt (tot nu toe verdween 0,6 parkeerplaats op straat voor elke nieuwe ondergrondse plek).
2. Het DB krijgt meer ruimte om (tijdelijk) parkeerplekken op te heffen om lokaal problemen op te lossen. Voorbeelden hiervan zijn versneld ruimte creëren om een tekort aan fietsenrekken op te lossen of de verkeersveiligheid rond scholen te verbeteren. De parkeerbalans hoeft niet meer continu rigide op peil te blijven.
3. Er komt een onderzoek naar de effecten van particulier parkeren (inpandig, ondergronds of op eigen terrein) op het verkeers- en parkeerbeleid. Zonodig wordt hierop beleid geformuleerd.
4. Oud-West wil voorop lopen in autodelen. Toegekende autodeelplekken worden in de toekomst niet meer elders gecompenseerd; ook autodeelplekken zijn parkeerplekken. Aanbieders worden actief uitgenodigd om Oud-West als proeftuin te gebruiken voor experimenten met innovatieve vormen van autodelen. Milieuvriendelijker autotypes worden actief gestimuleerd.
5. De afschaffing van de financiële compensatie bij samenvoegen van woningen wordt teruggedraaid. De afschaffing leidt ertoe dat het aantal splitsingsvergunningen onbedoeld toeneemt.
6. Gelet op het belang van rolstoelwoningen en woningen in een beschermde omgeving voor respectievelijk gehandicapten en ouderen wil de coalitie de ontwikkeling daarvan versnellen, in het bijzonder bij De Hallen.

De portefeuilleverdeling in het Dagelijks Bestuur is als volgt:
* Bouwe Olij - stadsdeelvoorzitter
Openbare orde & veiligheid, stedelijke ontwikkeling, project De Hallen, financiën, vastgoed, verkeer & parkeren, economie (incl. Ten Katemarkt)

* Yvonne Lammers
Educatie & jeugd, zorg & welzijn, cultuur & monumenten, grote stedenbeleid/ URBAN, milieu, openbare ruimte & groen, reiniging, bestuur & concern