Ministerie van Defensie

Nieuwe vuurwapens Defensie

30 januari 2009, 16.40 uur

Nederlandse militairen, bewapend met de huidige Diemaco C7, doorzoeken een quala (ommuurde boerderij) in Uruzgan. Defensie wil alle 25.000 Diemaco geweren aanzienlijk verbeteren en 2000 Minimi mitrailleurs vervangen. De Diemaco's moeten onder andere een snelrichtmiddel, een systeem om apparatuur aan te bevestigen, een voorste handgreep en een verstelbare kolf krijgen. Ook de nieuwe Minimi's worden van deze verbeteringen voorzien.

Staatssecretaris Jack de Vries heeft de Tweede Kamer over het voornemen geïnformeerd. De Vries wil de order ter waarde van ruim 40 miljoen euro plaatsen bij de Canadese firma Colt. Dit bedrijf levert al sinds 1994 wapens, onderhoudsmiddelen en artikelen zoals draagriemen en magazijnen aan de Nederlandse krijgsmacht. Defensie was al bezig met aanpassingen aan de geweren maar die worden nu afgestemd op de praktijkervaringen in onder andere Uruzgan.

De Diemaco werd in de jaren '90 aangeschaft als het standaardgeweer van de Nederlandse militairen. De Minimi werd in dezelfde periode aangekocht als groepswapen voor gevechtseenheden. Sindsdien zijn de persoonlijke uitrusting, de omgeving en de manier van optreden sterk veranderd. Uit de ervaringen van de afgelopen jaren blijkt dat militairen steeds vaker het gevecht moeten voeren op korte afstanden en in relatief onoverzichtelijke situaties. De 2.000 Minimi's worden vervangen vanwege slijtage.