Onderwijsbond CNV

30 januari 2009

Uitspraak geschillencommissie WMO over taakbeleid Standpunt vakbonden opnieuw onderschreven!

Categorie: BVE, Nieuws CNV Onderwijs, Onderwijs - BVE, cao bve
19 januari 2009

Om in het overleg tussen de MBO Raad en de vakbonden alsnog tot een akkoord te kunnen komen over een gemeenschappelijke uitleg van de in de CAO BVE 2007-2009 gemaakte afspraken rondom het taakbeleid, zijn beide partijen lange tijd terughoudend geweest in hun berichtgeving hierover. Ontwikkelingen in het overleg over de nieuwe CAO BVE zijn nu echter aanleiding de `radiostilte' te verbreken.

Aanleiding
In het kader van het overleg over de CAO BVE 2009 heeft CNV Onderwijs, samen met de andere vakbonden een laatste handreiking gedaan richting werkgevers. In de toelichting bij de CAO BVE 2009 zou verwoord moeten worden dat voorafgaand aan de verdeling van de werkzaamheden binnen teams met de PMR een taakbelastingsbeleid overeengekomen moet worden waarin specifieke kaders vastgelegd zijn waarmee de leidinggevende het onderlinge gewicht van de taken van medewerkers kan bepalen. Dit standpunt van de bonden komt overeen met hetgeen kort voor de kerstvakantie door een Geschillencommissie WMO is verwoord in een uitspraak inzake een geschil tussen het CvB van het ROC Tilburg en de medezeggenschapsraad van dit ROC. Desondanks bleek de MBO Raad, die namens werkgevers de onderhandelingen voert, niet bereid het tekstvoorstel van de bonden te aanvaarden.

Oordeel geschillencommissie WMO
Het oordeel van de Commissie over vier van de vijf voorgelegde geschilpunten luidde dat het CvB niet in redelijkheid tot zijn te nemen besluiten heeft kunnen komen nu deze besluiten niet vooraf ter instemming aan de PMR zijn voorgelegd en derhalve niet mag omzetten in definitieve besluiten. Het gegeven dat het CvB de te nemen besluiten per 1 augustus 2008 heeft geëffectueerd, doet naar het oordeel van de Commissie niet af aan de bevoegdheid de bestuursbesluiten te toetsen aan de door haar aan te leggen beoordelingsmaatstaven. De uitspraak van de Commissie is bindend voor het CvB en de medezeggenschapsraad.

De Commissie voor medezeggenschapsgeschillen Katholiek BVE in Zuid-Nederland volgt met zijn uitspraak in grote lijnen die van de Commissie geschillen medezeggenschap van de Stichting Geschillencommissies Onderwijs in het geschil tussen de PMR en het CvB van het ROC Horizon College van 23 juni 2008. Onderstaand nogmaals de hoofdpunten uit die uitspraak:
De commissie brengt een scheiding aan tussen de "taakverdeling" (de procedures in F-5 en F-6) en de "taakbelasting". Het werkverdelingsbeleid is uitputtend geregeld in de CAO BVE 2007-2009 en behoeft dus niet de instemming van de PMR. Het taakbelastingsbeleid is niet uitputtend geregeld in de CAO BVE 2007-2009. Met de PMR moet overlegd worden over een taakbelastingsbeleid dat past binnen de nieuwe situatie die op grond van de CAO op 1 augustus 2008 geldend is.
Het huidige taakbeleid kan niet meer onverkort van toepassing zijn. Er moet dus overlegd worden over een nieuw taakbelastingsbeleid. De PMR heeft instemmingsrecht op dat beleid.

De Geschillencommissie BVE ZN is op onderdelen nog explicieter. Te nemen besluiten over het taakbelastingsbeleid moeten vooraf ter instemming aan de PMR worden voorgelegd. Het feit dat - niet alleen in Tilburg - een nieuw beleid door het CvB al is geëffectueerd doet daar niets aan af. De Commissie is van oordeel dat er pas sprake is van rechtsgeldige besluiten als het op overeenstemming gerichte overleg met de PMR heeft plaatsgevonden.
Bovendien is de Commissie van oordeel dat de beleidskaders voor de uitvoering van artikel F-6 van de CAO (`de terugvaloptie') zodanig specifiek geformuleerd dienen te worden dat recht gedaan wordt aan de rechtszekerheid van de medewerkers én het personeelsdeel van de MR invulling kan geven aan de medezeggenschap.

Over een aantal zaken spreekt de Commissie zich expliciet uit. Zo is de Commissie van mening dat zonder instemming van de PMR het CvB niet kan besluiten dat de 40-urige werkweek tijd- en plaatsgebonden is. Ook worden bestaande afspraken voor startende (artikel E-16) en oudere (artikel E-18 t/m E-22) werknemers door de CAO niet gewijzigd.

Conclusie
CNV Onderwijs en de collega vakbonden zien in de uitspraak van de Commissie BVE ZN een bevestiging van het standpunt dat voortdurend door hen wordt uitgedragen. De opvatting van veel CvB's dat door de nieuwe afspraken inzake het taakbeleid in de CAO BVE 2007-2009 alle bestaande afspraken zijn vervallen en geen nieuwe afspraken meer gemaakt hoeven te worden met de PMR is nu voor de tweede maal weerlegd door een geschillencommissie WMO. Dit zou meer medezeggenschapsraden moeten sterken in hun standpunten. Een gang naar de geschillencommissie, als door het CvB niet is voldaan aan de overlegverplichting in de WMO, is zeer kansrijk. Een PMR hoeft de voldongen feiten waarmee zij geconfronteerd zijn of worden door het CvB niet zomaar te slikken. De uitspraken van de geschillencommissies WMO versterken de positie van de PMR. De specifieke kaders die in het overleg tussen PMR en CvB vastgesteld moeten worden om het onderlinge gewicht van de taken van de medewerkers te kunnen bepalen, betreffen ook de percentages voorbereiding en nazorg, die in hoge mate bepalend zijn voor het aantal directe onderwijstaken waarmee medewerkers belast kunnen worden.

Oproep
De gezamenlijke vakbonden roepen de medezeggenschapsraden in de sector BVE dan ook op gebruik te maken van de mogelijkheden die de regelgeving hen biedt en zo nodig een geschil aan te gaan met hun CvB. CNV Onderwijs is te allen tijde bereid MR'en daarbij van advies te dienen. Daarnaast bieden wij via de CNV Onderwijs Academie cursussen op maat aan. Op onze internetpagina's ( www.cnvo.nl ) treft u de nodige informatie aan en de mogelijkheid contact op te nemen met de diverse afdelingen. Uiteraard kan dat laatste ook telefonisch via 0900 22 55 266 (lokaal tarief).


---