Gemeente Zoetermeer

Schade aanzienlijk minder tijdens Oud & Nieuw 2008-2009

Het algemene beeld over het verloop van de jaarwisseling in Zoetermeer is dat het feestelijker is verlopen dan in de vorige jaren. Op grond van de voorlopige cijfers is op te merken dat de schade aan gemeentelijke eigendommen aanzienlijk is afgenomen. Die bedroeg tijdens de afgelopen kerstvakantie EUR 115.800,-. Vorig jaar bedroeg de schade EUR 260.242,- (exclusief het schadebedrag die het gevolg was van het afbranden van de Vrije School). De meeste schade is aangericht aan scholen (EUR 26.000,-), en aan de papierbakken, containers en prullenbakken ( EUR 19.500,-). In totaal zijn er zeven auto's in de brand gestoken.

Het college benadrukt dat het nog steeds een enorme opgave is om Oud&Nieuw zo geweldloos en schadevrij mogelijk te laten verlopen. De politie heeft in de oudjaarsnacht niet hoeven optreden in het kader van het alcoholnuttigings-verbod dat ten aanzien van een gebied rondom het Fumahout was afgekondigd. Wel is gebleken dat groepjes jongeren zich, net buiten het gebied waarvoor het samenscholingsverbod gold, enigszins provocerend ophielden. De Rode Flat (Fumahout) is niet beschadigd en de bewoners hebben een relatief ongestoorde jaarwisseling ervaren.

Er is geen snelrecht toegepast, de strafzaken leenden zich er niet voor. Er zijn 32 jongeren doorverwezen naar HALT. De politie heeft gedurende de jaarwisselingsnacht twee aanhoudingen verricht, onder andere voor vernieling, baldadigheid en rijden onder invloed. Er was geen sprake van ernstige verstoringen van de openbare orde. De brandweer heeft 151 incidenten gehad, dat zijn er meer dan vorig jaar (110). Er zijn geen bijzonderheden over de incidenten te melden.

Op het nieuwe initiatief van een wijkfeest met een vreugdevuur in Oosterheem zijn 700 mensen afgekomen. Het college bekijkt of bij de komende oud en nieuw in meer wijken een dergelijk feest met vreugdevuren zou moeten worden georganiseerd.