Juul Kraijer wint Thérèse van Duyl-Schwartze Portretprijs 2009

30/01/2009 17:30

Cobra Museum

Tijdens de opening van haar tentoonstelling vrijdagmiddag in het Cobra Museum voor Moderne Kunst is aan de Nederlandse beeldend kunstenaar Juul Kraijer De Thérèse van Duyl-Schwartze Prijs toegekend. De prijs wordt vanouds toegekend aan kunstenaars die excelleren op het gebied van de portretkunst.

De prijs bestaat uit een bijzondere penning die is ontworpen door Eric Claus. Vorige winnaars waren onder andere Marlène Dumas (1989) en Emo Verkerk (2000). Juul Kraijer wordt geëerd voor haar gehele oeuvre.

Naar de opvatting van het bestuur van de Thérèse van Duyl-Schwartze Stichting evolueert de portretkunst door de tijden heen. Juul Kraijer is geenszins een portrettist in de traditionele zin van het woord. Het gaat haar er niet om lichamelijke attributen van individuen weer te geven of gelijkenissen van modellen in kunstvorm te registreren.

Haar geportretteerde verbeelding raakt een meer indringend aspect van het bestaan: de psychologische, geheimzinnige en spirituele kant van het leven. Zij excelleert in het samenbundelen van animistische, mythologische en boven-natuurlijke krachten in en rondom de afgebeelde persoon. De afgebeelde personen zijn altijd broos en vrouwelijk, en vertonen een opmerkelijke gelijkenis met Juul Kraijer zelf. Toch ziet zij haar imaginaties niet expliciet als zelfportretten.

Juul Kraijer is een veelzijdig kunstenaar, die naast een fabelachtige tekentechniek ook andere media - waaronder de beeldhouwkunst en de videokunst - hanteert.

Het bestuur van de Thérèse van Duyl-Schwartze Stichting heeft grote bewondering voor de continue en consequente ontwikkeling in het werk van Juul Kraijer.

De impulsen van de klassieken zijn thans onder meer afkomstig uit het Boeddhisme.

De toekenning van deze prijs is een eerbetoon aan de unieke schoonheid en mysterie van het werk van een uitmuntend kunstenares.





http://www.cobra-museum.nl