Jeugd&Gezin: Rouvoet: Aanbevelingen Kinderrechtencomité belangrijk om voorbeeldfunctie te behouden

Vrijdag, 30 januari 2009, nummer 3

Rouvoet: Aanbevelingen Kinderrechtencomité belangrijk om voorbeeldfunctie te behouden

Minister Rouvoet voor Jeugd en Gezin ziet de aanbevelingen van het VN-Kinderrechtencomité als een stimulans om nog eens nauwkeurig te kijken naar wat er verbeterd moet en kan worden op dit terrein. Zo kan Nederland zijn internationale voorbeeldfunctie met betrekking tot kinderrechten behouden.

Minister Rouvoet: 'Het comité legt de lat hoger als Nederland rapporteert over het VN Kinderrechtenverdrag. Dat heeft de voorzitter expliciet gezegd tijdens de sessie in Gen è ve. De gedachte daarachter is ook dat Nederland een sterke voorbeeldfunctie heeft als het gaat om kinderrechten. Ik vind het een eer dat wij die positie hebben en zal mij in de komende jaren inzetten om dat nog verder te versterken.'

Voorbehouden

Op basis van de aanbevelingen bereidt het Kabinet een reactie voor die in de komende maand naar de Tweede kamer wordt gestuurd. Minister Rouvoet wil nog niet teveel vooruitlopen met een inhoudelijke reactie tot dat moment.

Rouvoet: 'Het is in ieder geval goed om te zien dat er geen verrassingen zitten onder de aanbevelingen. Dat betekent dat wij niets over het hoofd zien in het huidige beleid. Zoals verwacht vraagt het comité om onze voorbehouden met betrekking tot sociale zekerheid, strafrecht en juridische bijstand op het Verdrag te heroverwegen. Nederland heeft heel goede argumenten voor deze voorbehouden maar ik ben van mening dat wij bereid moeten zijn om deze nog eens goed tegen het licht te houden nu het comité daar om verzoekt. De aanbevelingen rond het wegwerken van de wachtlijsten in de jeugdzorg en het landelijk beschikbaar maken van laagdrempelige opvoedondersteuning via Centra voor Jeugd en Gezin, zijn een steun in de rug van het beleid dat al loopt. Een punt waar ik echt goed naar ga kijken, is het verbeteren van het verspreiden van kennis over het Verdrag. Zodat kinderen in Nederland nog beter weten wat hun rechten zijn.'

Kindsoldaten en Kinderombudsman

Andere aanbevelingen van het comité zijn het zo snel mogelijk ratificeren van het optioneel verdragsprotocol over kindsoldaten. Die ratificatie wordt in de komende maanden verwacht. Ook aan de aanbeveling om zo snel mogelijk een Kinderombudsman in te stellen zal Nederland naar verwachting nog dit jaar kunnen voldoen, zodra het initiatiefwetsvoorstel van Kamerlid Arib is behandeld.


-0-0-0-

Noot voor redacties (

RVD Mediafeed