Ministerie van Buitenlandse Zaken

Koenders bepleit groter draagvlak voor harm reduction

30 jan 2009 | `Het bewijs dat harm reduction een effectieve methode is, is allang geleverd. Maar de praktijk wijst uit dat er onvoldoende naar gehandeld wordt. Daarom wil ik dat het draagvlak voor harm reduction groter wordt.'

Dat zei minister Koenders vrijdag in Amsterdam bij het slot van een internationale conferentie, georganiseerd door het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Harm reduction is het tegengaan van de overdracht van onder andere HIV/aids via injecterend drugsgebruik. Voor harm reduction bestaat geen goede Nederlandse vertaling.

In het Nederlandse beleid staat preventie van drugsgebruik voorop. Alles op alles wordt gezet om te voorkomen dat jongeren drugs gaan gebruiken. De realiteit is echter dat sommigen toch experimenteren en daardoor verslaafd raken. Die mensen krijgen professionele behandeling in het kader van onze publieke gezondheidszorg. Waar behandeling niet succesvol wordt geprobeerd de schade voor de persoon zelf en voor de samenleving te beperken.

Nederland heeft door dit beleid een jarenlange ervaring met gezondheidszorg voor drugsgebruikers. Met deze kennis en ervaring worden bijvoorbeeld programma's uitgevoerd in gevangenissen in Rusland en Centraal Azië. Ook hebben Australie en Nederland recent een overeenkomst met de Vietnamese regering gesloten om harm reduction in hun programma op te nemen.

Minister Koenders (Ontwikkelingssamenwerking) riep donor- en ontwikkelingslanden meer te investeren in HIV-preventie onder druggebruikers. De minister verzekerde de deelnemers aan de conferentie dat Nederland het als zijn missie beschouwt omharm reduction op de internationale beleidsagenda te houden. Hij onderschreef de conclusie van de conferentie dat door constructieve samenwerking betere resultaten geboekt kunnen worden.
* Ministerie van Buitenlandse Zaken

* Bezuidenhoutseweg 67

* Postbus 20061

* 2500 EB Den Haag

* Tel.: 070-3 486 486

* Fax: 070-3 484 848

* Internet: www.minbuza.nl