Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport


4. IJsselmeerziekenhuizen X

IJsselmeerziekenhuizen X

Kamerstuk, 30 januari 2009

De Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG

TSZ/CZ-2910105

30 januari 2009

Geachte voorzitter,

Op 16 en 22 januari heb ik u brieven gestuurd over de stand van zaken met betrekking tot de IJsselmeerziekenhuizen. In deze brieven heb ik ondermeer beschreven dat de betrokken partijen, de MC| Groep, het ziekenhuis en de zorgverzekeraar Achmea, naar aanleiding van het voorgenomen besluit van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) het in december ingediende steunverzoek zullen herzien. Tevens heb ik aangeven u op de hoogte te houden van de ontwikkelingen op dit dossier.

De NZa heeft op vrijdag 16 januari jl. aangegeven het steunverzoek nog niet te kunnen honoreren en heeft daarom een voorgenomen besluit kenbaar gemaakt. Hierbij heeft de NZa aangegeven dat omwille van de continuïteit van zorg een basisvoorziening in Lelystad noodzakelijk is. Daarmee is aan een essentiële voorwaarde voor steunverlening voldaan. De aanvraag voldeed volgens de NZa nog niet aan de eisen voor steunverlening, onder meer omdat het businessplan onvoldoende onderbouwd was. De NZa heeft echter ook aangegeven dat ze het businessplan `reparabel' acht en heeft de partijen de kans gegeven het businessplan te herzien. Ik heb u geschreven dat ik bereid ben de NZa te vragen het voorgenomen besluit te heroverwegen, mits de betrokken partijen een herzien steunverzoek aanleveren bij de NZa.

De betrokken partijen hebben na het voorgenomen besluit van de NZa aangegeven het steunverzoek inderdaad te herzien en hierbij tegemoet te willen komen aan de door de NZa geadresseerde bezwaarpunten. De NZa heeft de partijen hierbij met een helpdesk ondersteund.

In de afgelopen periode heeft uw Kamer meerdere malen aandacht gevraagd voor het verstevigen van de governance van zorginstellingen. Dit was voor mij mede aanleiding om hierover met de betrokken partijen opnieuw te spreken. Als gevolg daarvan zijn verdere verbeteringen doorgevoerd in de bestuurs- en toezichtsstructuur van het ziekenhuis. Concreet betekent dit onder meer dat aan het lid van de Raad van Toezicht dat wordt benoemd door de gezamenlijke overheden (motie Sap) specifieke bevoegdheden worden toegekend met betrekking tot het waarborgen van de continuïteit van zorg en het toezicht op het financiële beleid van de Stichting IJsselmeerziekenhuizen. Eveneens waarborgen de nieuwe statuten bij een eventuele verkoop van (onderdelen) van de toegelaten stichting, de opbrengsten niet anders kunnen worden bestemd dan voor zorg.

Ik kan u nu melden dat de partijen vandaag, vrijdag 30 januari, een herzien verzoek om balanssteun bij de NZa hebben ingediend. Conform mijn eerdere toezegging heb ik de NZa vandaag dan ook verzocht haar voorgenomen besluit te heroverwegen. De NZa zal begin volgende week een definitief besluit nemen over dit herziene steunverzoek.

Het definitieve besluit van de NZa zal ik u zo spoedig mogelijk vergezeld van een reactie mijnerzijds doen toekomen.

Hoogachtend,

de minister van Volksgezondheid,
Welzijn en Sport,

dr. A. Klink