CDA

De Vries: Garantie van zorgverlening aan zorgvragers Meavita

Voor de CDA-fractie is de continuïteit van zorg voor iedere zorgvrager het uitgangspunt. Dat zei fractiewoordvoerder Jan de Vries tijdens een spoedoverleg met staatssecretaris Bussemaker over de financiële problemen bij de grote zorgverlener Meavita uit het noorden en oosten van Nederland.

De Vries ziet hierin opnieuw de gevaren van de enorme fusiedrang die er de afgelopen jaren door zorgland gaat. Ook Meavita is ontstaan uit vier verschillende instellingen, waar in totaal zoân 20.000 mensen werkzaam zijn. Op vragen van de CDA-fractie stelde de staatssecretaris al, dat de zorg op korte termijn gegarandeerd is. Volgende week hoopt zij de Kamer nader te informeren over het vervolg.

Jan de Vries riep alle betrokken partijen op om nu niet achterover te leunen en naar de staatssecretaris te wijzen; de eerste verantwoordelijkheid voor de continuïteit van zorg ligt bij de zorgkantoren en de gemeenten voor de WMO. âWat het CDA betreft kan er alleen bij hoge uitzondering sprake zijn van overheidsinterventie. Wij kunnen niet iedere week over weer een andere zorginstelling debatterenâ. Daarom is het goed dat de bewindslieden hebben toegezegd ten principale terug te komen op goed bestuur, toezicht, fusies en financiële beheer in de zorg. Het baart De Vries zorgen dat er tot op de dag van vandaag, ook bij Meavita zelf, geen duidelijkheid is over de daadwerkelijke financiële situatie. Tot slot vroeg hij de staatssecretaris hoe zij nu en straks de vinger aan de pols denkt te houden bij deze instelling. âMijn fractie vindt de kwaliteit van het bestuur en toezicht zeker nu erg belangrijk, en in dit geval vooral ook extern toezicht bij het realiseren van het herstelplanâ, zo besloot De Vries.

---