CDA

Van Geel: Rutte gooit geloofwaardigheid VVD te grabbel

Met zijn pleidooi voor het oprekken van de vrijheid van meningsuiting voor beledigen, haat zaaien en bij voorbeeld het ontkennen van de Holocaust, gooit VVD-leider Rutte volgens CDA-fractievoorzitter Pieter van Geel de geloofwaardigheid van de VVD te grabbel.

Dat schrijft CDA-fractievoorzitter Pieter van Geel deze week in zijn weblog. De discussie over het vrije woord laaide weer op nadat de rechter eind vorige week besloot om Geert Wilders toch te vervolgen voor zijn film Fitna, nadat het OM eerder had besloten dit niet te doen. âPersoonlijk vind ik dat politici grote vrijheid hebben om hun opvatting duidelijk te makenâ, schrijft Van Geel. âTegelijkertijd past het politici terughoudend te zijn wanneer iets onder de rechter is.â Dat Rutte de discussie nu toch opent, is voor de CDAâer een nieuw bewijs dat de liberalen zich laten verleiden tot scoren op de korte termijn.

Het voorstel van Rutte is in strijd met de lijn die de VVD eerder op dit dossier had. âAls Rutte vindt dat beledigen niet strafbaar moet zijn, wat zegt hij dan voortaan tegen radicale imams of antisemitische neonaziâs? Krijgen zij opeens vrij spel? Dat lijkt me toch geenszins de bedoeling, en is ook totaal strijdig met elk stemgedrag van de VVD op dit terrein tot nu toeâ, aldus Van Geel.

Van Geel signaleert dat de VVD de laatste tijd vaker lijkt te kiezen voor snel electoraal gewin. De VVD gaat te makkelijk mee in de nieuwe mores van spoeddebatten, moties van wantrouwen en ongedekte amendementen, en daarmee verdwijnt de soliditeit van Zalm. âIk maak me er zorgen over dat Rutte onder druk van peilingen, Wilders en Verdonk de geloofwaardigheid van zijn partij te grabbel gooit. Zeker in deze tijd van grote economische malaise heeft ons land stabiele partijen nodig die niet nerveus worden van woorden als bestuurlijke verantwoordelijkheid. Partijen met iets meer zelfvertrouwen, ook in de oppositieâ, besloot Van Geel zijn betoog.

---