Nieuw-Vlaamse Alliantie


Premiebeleid Milquet toonbeeld van inefficiëntie (30/01/09)

Vice-premier en minister van Werk Joëlle Milquet (cdH) komt alweer op de proppen met een "cadeautje". Nadat ze de taal- en mobiliteitspremie in het leven riep, hervormt ze vandaag de werkhervattingspremie tot een premie van 75 per maand (gedurende één jaar) voor alleenstaande ouders die, na minimum drie maanden werkloosheid, opnieuw aan de slag gaan.

Uiteraard erken ik dat alleenstaande ouders het vaak moeilijk hebben. Kinderopvang kost geld en is inderdaad een obstakel voor het zoeken naar een nieuwe job, meent N-VA volksvertegenwoordiger Sarah Smeyers. Maar of een zoveelste nieuwe premie enig effect zal hebben, durft Sarah Smeyers te betwijfelen. Wat ben je met zon premie als die na twaalf maanden alweer wegvalt? Daarmee is het probleem van de dure kinderopvang nog niet van de baan, aldus Smeyers.

Wat is bovendien het nut van deze maatregel als je weet dat de Vlaamse regering nog maar pas maatregelen nam om werkloze ouders opnieuw aan de slag te krijgen?

In plaats van zich te bemoeien met het beleid van de deelstaten, zou federaal minister Milquet zich beter focussen op datgene wat tot haar eigen kerntaken behoort. Een sociaal statuut voorzien voor onthaalouders, bijvoorbeeld. Dan zou het tekort aan betaalbare plaatsen in de kinderopvang tenminste écht worden aangepakt. Bovendien help je daar alle ouders mee, want ook de tweeverdieners kunnen het soms knap lastig hebben. Vlaanderen is al lang vragende partij voor een volwaardig statuut voor onthaalouders, maar zolang minister Milquet geen bereidheid vindt bij de federale en Waalse overheid om mee te betalen, zal dat dossier muurvast blijven zitten, aldus Sarah Smeyers.

De N-VA volksvertegenwoordiger kondigt meteen ook aan dat ze de minister de komende week zowel over dat sociaal statuut als over de nieuwe premie zal ondervragen in de Kamercommissie sociale zaken.

Auteur:
Sarah Smeyers
Kamerlid N-VA

Meer informatie:
Contactpersoon: Jeroen Overmeer, woordvoerder
Telefoon: 02/219 49 30
Fax: 02/217 35 10
E-post: jeroen.overmeer@n-va.be
Url: www.n-va.be