Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut

Nieuws

Rood meteoalarm Zuid-Europa door storm Klaus

30 januari 2009 - Liefst vier landen en in Frankrijk negen departementen kleurden op 24 januari de hoogste waarschuwingsfase rood vanwege storm Klaus. Het noodweer trof Frankrijk, Spanje, Portugal en Italië. Langs de kust bereikte de wind soms orkaankracht 12.
Windkracht 12 is de hoogste klasse van de schaal van Beaufort en betekent dat de windsnelheid gemiddeld over 10 minuten boven de 117 km/uur ligt. De hoogste gemiddelde wind (144 km/uur) is op 24 januari gemeten bij de vuurtoren Cap Béar aan de Côte Vermeille niet ver van Portes Vendres. Hier bereikte de storm in de loop van zaterdag zijn hoogtepunt. Langs de kust tussen Bordeaux en Biarritz bij Biscarosse en Cap Ferret zijn gemiddelde windsnelheden gemeten van 130 km/uur.

Uitzonderlijk zware windstoten
Verschillende weerstations in Frankrijk en Spanje meldden enige tijd zware tot zeer zware storm, windkracht 10 à 11. Daarbij zijn uitzondelijk zware windstoten gemeten tussen 120 en 200 km/uur. Port Bou net over de grens met Spanje registreerde 200 km/uur. In Frankrijk waren de hoogste uitschieters: Formiguères (centrale Pyreneeën) 193 km/u, Cap Béar 191 km/uur, Perpignan 184 km/uur, St Paul de Fenouillet 177 km/uur, Biscarosse en Cap Ferret 172 km/u. Langs de Franse en Spaanse kust zijn golven opgetreden van meer dan 10 meter hoogte. Bovendien ging de storm vergezeld van veel neerslag (zo'n 20- 40 mm), boven de 500 meter in sneeuw. In combinatie met de wind leverde dat een zware sneeuwstorm op.

Ernstige gevolgen
Het heftige weer heeft in Europa aan 26 mensen het leven gekost en grote problemen veroorzaakt. In Frankrijk viel de elektriciteit in 1,7 miljoen woningen uit. Veel wegen werden versperd door omgewaaide bomen en de schade is enorm.

Vergelijkbare stormen
Meteorologen vergelijken de storm met de eindejaarsstormen van 1999. De kracht van de storm was wat gemiddelde wind en windstoten vergelijkbaar, maar het getroffen gebied was iets minder groot. Negentien jaar geleden werd ons land getroffen door de zwaarste storm van de laatste decennia (zie onder Nieuws - de zeer zware storm van 25 januari 1990 en eindejaarsstormen van 1999).

Meteoalarm.eu
Actuele informatie en waarschuwingen op www.meteoalarm.eu, de officiële waarschuwingssite van de publieke weerdiensten in Europa. Van hieruit kunt u doorklikken naar de sites van de verschillende nationale weerdiensten waar meer gegevens zijn te vinden.