Ingezonden persbericht

Wereldwijde wedstrijd game-maken

Nederland prominent vertegenwoordigd

Komende vrijdag start stipt om 17:00 uur voor Nederland de wereldwijde wedstrijd game-maken. Studenten en professionals gaan in 50 landen met elkaar de strijd aan om in 48 uur de beste game te bouwen. Nederland is zwaar vertegenwoordigd met 130 deelnemers, waar een groot aantal gerenommeerde developers tussen zit.

De 'Oranje'-vertegenwoordiging werkt vanuit de faculteit Kunst, Media en Techniek van de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht. De 'Global Game Jam', zoals de wedstrijd heet, wordt wereldwijd in 50 landen tegelijkertijd gehouden. In Nederland doen dus meer dan 130 studenten en professionele gamesdevelopers mee aan de wedstrijd die is georganiseerd door de Dutch Game Garden (DGG) en de Stichting NLGD.

Tijdens de Game Jam hebben deelnemers in teamverband 48 uur de tijd om een game te bedenken en te ontwikkelen. Voor alle landen begint de Global Game Jam om 17.00 uur lokale tijd. Dat betekent dat Nieuw Zeeland als eerste mag beginnen, vervolgens volgen landen in de volgende tijdzones. Elk participerend land krijgt bij aanvang de opdracht uitgelegd. Daarnaast komt via streaming video de live-keynote binnen van de bekende gamedeveloper Kyle Gabler, maker het populaire 'World of Goo'. De vorderingen zijn voor iedereen te volgen via www.globalgamejam.nl

De Global Game Jam is een initiatief van de International Game Developers Association en wordt in Nederland georganiseerd door de DGG en de NLGD. Zakelijk directeur DGG Viktor Wijnen: "Met meer dan 130 aanmeldingen variërend van professionals werkzaam in de gamesindustrie tot studenten van de verschillende gamesopleidingen zijn we één van de grootste Game Jams ter wereld. Dit toont het momentum van deze creatieve industrie in Nederland en is het bewijs van het ontstaan van een gamesdevelopment-cultuur in ons land. Veel van de deelnemers zijn jonge talenten op dit gebied. Hier vind je de Johan Cruijffjes van de gamesindustrie. Da's logisch."

De Global Game Jam wordt in Nederland mogelijk gemaakt door Virtual Fairground, BigWheel, Gemeente Utrecht en Provincie Utrecht. Virtual Fairground Directeur Maarten Brands "In de game industrie is er een constante behoefte aan nieuw talent en innovatieve ideeën. De Game Jams zorgen voor een fantastische omgeving waar studenten, starters en de ervaren rotten uit het vak met elkaar aan de slag gaan en ideeën uitwisselen. Virtual Fairground wil hier gewoon deel van uitmaken."

Na 48 uur worden de games per land beoordeeld door een vakkundige jury. De beste games worden getoond tijdens de Game Developers Conference in San Francisco van 23 tot 27 maart. Alle inzendingen zijn na afloop te bekijken en spelen via www.globalgamejam.org



Ingezonden persbericht