Ingezonden persbericht


Persbericht

Maastricht, 5 januari 2009

Roman Datumloze dagen van Jeroen Brouwers in de theaters

Theatermonoloog over een troebele vader-zoon relatie door Theatergroep Het Vervolg

Theatergroep Het Vervolg speelt Datumloze dagen: dé theaterbewerking van de gelijknamige indrukwekkende roman van Jeroen Brouwers. De roman is bekroond met De Gouden Uil Prijs van de Lezer en stond op de shortlist voor de Libris Literatuur Prijs. Datumloze dagen is een coproductie van Theatergroep Het Vervolg en Theater aan het Vrijthof en ging op 14 mei 2008 tijdens het Maastricht Toneelstad Festival in première. De voorstelling maakt van 30 januari t/m 28 maart 2009 een tournee langs Nederlandse en Belgische theaters. De tourneepremière is op 30 januari 2009 in Theater Bellevue in Amsterdam. Datumloze dagen gaat over een troebele vader-zoon relatie die in het teken staat van leven, liefde, schaamte en dood en wordt gespeeld door Tom Jansen.

Inhoud

Een man loopt door een herfstbos en ziet zijn leven aan zich voorbij trekken. Hij wordt besprongen door koortsachtige herinneringen waarin beelden en gebeurtenissen als in een nachtmerrie over elkaar heen buitelen. Herinneringen aan de vrouwen die hij liefhad. Aan zijn jeugd, aan zijn echtgenote, aan het kind dat zij persé wilde en hij niet. Vooral aan het kind, de zoon die hij na zijn echtscheiding nooit heeft leren kennen. Die een aantal keren in zijn leven opduikt. En die nu, begin veertig en lijdend aan een dodelijke ziekte, eindelijk naar hem vraagt.

Bewerker / regisseur

Léon van der Sanden bewerkte en regisseerde de nieuwste roman van Jeroen Brouwers, Datumloze dagen, tot een theatermonoloog. Van der Sanden's oeuvre aan romanbewerkingen reikt van modern werk als Van Royens De gelukkige huisvrouw tot klassiekers als Couperus Eline Vere en Reves De avonden. In de toneelbewerkingen van Van der Sanden keert het meevoeren van de toeschouwer in het hoofd van een personage telkens terug.

Auteur

Jeroen Brouwers is één van de grootste Nederlandse schrijvers. Hij is bekend van romans als Bezonken rood (1981), De zondvloed (1988) en Geheime kamers (2000). Deze laatste roman werd bekroond met de AKO Literatuurprijs en de Gouden Uil. In 2007 is hem de belangrijke literaire prijs voor zijn gehele oeuvre, de Prijs der Nederlandse Letteren, toegekend. De roman Datumloze Dagen is uitgegeven door Uitgeverij Atlas.

Spel
Tom Jansen was eerder hij onder meer te zien in films als Terug naar Oegstgeest, De Griezelbus, Floris en Suite 16; televisieseries als Medea, Spangen en Zwarte Sneeuw. In het theater was hij de afgelopen jaren onder meer te zien in De Stille Kracht, Met Grote Blijdschap en Una giornata particolare.

Persreacties:
de Volkskrant: "Tom Jansen is op zijn best wanneer hij in zijn eentje deze dialogen weergeeft, altijd met de diep-cynische kop die Brouwers ongetwijfeld in gedachte had voor het personage.

Hij heeft op die momenten de juiste mimiek en intonatie te pakken en ontroert. . Met hulp van Brouwers' soms onstuimige en altijd beeldende tekst en door geraffineerd spel, ontstaat een fantasievolle monoloog, vol dramatiek en humor."

NRC Handelsblad: "Tom Jansen vermijdt sentimentaliteit. . Hij legt vooral de nadruk op de cynische humor. Een nare man, die held van Datumloze dagen. Jazeker, dat blijft hij tot aan het slot. Maar 't is er wel een die het beest in hemzelf een markante stem geeft."

Kijk voor meer informatie en speeldata op www.hetvervolg.nl

Voor meer informatie, beeldmateriaal en het aanvragen van interviews kunt u contact opnemen met Ingrid Wissink 043-3503047 / wissink@hetvervolg.nl

Theatergroep Het Vervolg - Postbus 3036 - 6202 NA Maastricht - 043-3503050 - post@hetvervolg.nl


---- --