Ingezonden persbericht


Finale MillenniumBattle

Na maanden van voorbereiding is het voor 50 studententeams vrijdag 30 januari eindelijk zover: dan vindt in Pakhuis de Zwijger (Amsterdam) de finale van de MillenniumBattle plaats. Vijf finalisten presenteren die middag live hun oplossing voor de laatste case aan publiek en jury. De jury, onder leiding van trendwatcher Adjiedj Bakas, kiest na afloop van de presentaties het winnende team. Dit team gaat, onder begeleiding van Cordaid en NCDO, op studiereis naar Afrika.

Programma

Ook dit jaar presenteert Victoria Koblenko de MillenniumBattle. De middag begint met een interview met Godelieve van Heteren, directeur van Cordaid. Victoria Koblenko gaat met haar dieper in op de stand van zaken in ontwikkelingslanden en de rol die jongeren hierbij kunnen spelen. Vervolgens krijgen de vijf genomineerde teams ieder drie minuten om hun case te presenteren. Na iedere presentatie is er tijd om vanuit de zaal vragen te stellen naar aanleiding van de case. Daarna houdt voorzitter van de jury en trendwatcher Adjiedj Bakas een bezielend verhaal over trends en toekomst van internationale samenwerking. Tijdens het juryberaad geeft cabaretier Menno Stam commentaar op het verloop van de dag. Aan het einde van de finaledag wordt dan eindelijk het winnende team bekend gemaakt door de jury. Bij de uitreiking is ook een van de winnaars van vorig jaar aanwezig om te vertellen over de studiereis die zij hebben gemaakt.

Wat is de MillenniumBattle?

De MillenniumBattle is een ideeënwedstrijd voor studenten (hbo/wo). Doel is de acht millenniumdoelen van de Verenigde Naties (extra) onder de aandacht te brengen. Dit gebeurt aan de hand van vier cases waarin steeds één millenniumdoel centraal staat. De eerste drie cases gingen over: grondstoffen uit Afrika, sojaboeren in Brazilië en kinderarbeid in Albanië. De laatste case gaat over toegang tot gezondheid. De eerste drie opdrachten zijn beoordeeld door een deskundige jury. Het team dat vrijdag over alle vier de cases de beste beoordeling heeft én zich ook het best kan presenteren, wint uiteindelijk de wedstrijd.

De finale

De finale van de MillenniumBattle vindt plaats op vrijdag 30 januari in Pakhuis de Zwijger in Amsterdam. De middag begint om 15.30 uur met een welkom van Victoria Koblenko en loopt rond 18.45 uur ten einde met de klanken van dj Mr.Wix en een borrel.