Ingezonden persbericht


28 januari 2009

Nieuwe expositie in Nieuw Land: 'Land en water op papier'

Lelystad - Van vrijdag 30 januari tot en met zondag 24 mei 2009 is in de Schatkamer van Nieuw Land de expositie 'Land en water op papier. Kunstzinnige verbeeldingen' te bezichtigen. In de Schatkamer zijn papieren kunstwerken met motieven als stormvloeden, kusten, dijkbouw, ontginning, polderlandschap en visserij tentoongesteld. De geëxposeerde werken zijn gemaakt door kunstenaars als G. Dekkers, P. Dorleijn, J.H.C. Goffin, J.H. van Mastenbroek, H.J. Rotgans, J. Stellingwerf en W. Vaarzon Morel jr.

Tussen de stukken waaruit de collecties van Nieuw Land zijn opgebouwd, bevindt zich een aantal papieren informatiedragers dat ook vanuit een kunstzinnig oogpunt waardevol is. 'Land en water op papier' toont een selectie van deze stukken. De thematiek van deze expositie sluit aan bij die van de meer documentaire objecten in de verzamelingen van Nieuw Land waarin de landschappelijke ontwikkeling en de bewoning van het IJsselmeergebied door de eeuwen heen, de inhoudelijke rode draad vormen.

Blikvanger in de nieuwe expositie is het fotografische zevenluik van een akker, gemaakt door Ger Dekkers in 1989. Bijzonder zijn ook de werken van Henk Rotgans, Harm Visser en Abe Kuipers die als gemeenschappelijk thema de ontginning van de Noordoostpolder hebben. Nieuw Land toont in de expositie onder meer een recent verworven tekening van J.H. van Mastenbroek. Van Karel Boonenburg worden enkele aquarellen van plaatsen aan de westwal van het IJsselmeer tentoongesteld. Meer recent werk dat in verband gebracht kan worden met het IJsselmeergebied is afkomstig van de kunstenaars Pauline Bakker en Peter de Rijkcke.

'Land en water op papier' is de eerste van drie exposities die in 2009 in de Schatkamer van Nieuw Land worden ingericht en waarin stukken uit de eigen collecties centraal staan. Door speciale klimaat- en lichtcondities is de Schatkamer uitermate geschikt om kwetsbare objecten, die normaal gesproken de depots niet verlaten, toch aan een belangstellend publiek te tonen.

Deze expositie is ingericht naar aanleiding van de tijdelijke gezinstentoonstelling 'Wie wat bewaart . beleeft wat!' over het maken en het bewaren van papier bij Nieuw Land.

Kijk voor meer informatie over Nieuw Land en de openingstijden op www.nieuwlanderfgoed.nl

Kijk voor informatie over Nieuw Land op onze website: www.nieuwlanderfgoed.nl.



Ingezonden persbericht