Gemeente Heerlen

Persuitnodiging

Huldiging nationale Karate-kampioenen
Brian en Jordy Timmermans

De Heerlense jongens Brian (11 jaar) en Jordy Timmermans (9 jaar) worden vrijdagmiddag 30 januari op het stadhuis gehuldigd door sportwethouder Cor Duijf. Brian en Jordy werden beiden op zondag 30 november Nationaal Kampioen Karate in Zoetermeer tijdens het Nationaal Kampioenschap Karate, georganiseerd door de Karate Bond Nederland. Voor Brian Timmermans is het zelfs de tweede nationale titel.

Het kampioenschap Karate vond plaats op 29 en 30 november. Op zaterdag 29 november behaalde Jordy een tweede plaats in het onderdeel Kata en Brian veroverde in dit onderdeel een derde plaats. De dag erna scoorden beide broers uitstekend in het onderdeel kumite en veroverden beiden de hoogste plaats op het podium. Brian werd vorig jaar ook al Nationaal Kampioen in het onderderdeel jiyu-kumite. Voor Brian zat er, op grond van zijn prestatie, tevens een proeftraining voor de Nationale Kumite selectie aan vast.

Wat is Karate
Karate is samengesteld uit de woorden kara: leeg en te: hand, met andere woorden: ongewapend. Karate behoort net als judo en jiu-jitsu tot de zelfverdedigingsmethoden, die door de Samurai als gevechtstraining werden beoefend. Door het opstellen van wedstrijdregels is een wedstrijdvorm ontstaan, waarbij men op een sportieve manier elkaars vaardigheid kan vergelijken. In karate bestaan verschillende stijlen. De technieken zijn vaak eender, maar sommige stijlen worden met een andere naam aangeduid. Karate kent twee verschillende wedstrijdvormen: kata en kumite. Kata is een schijngevecht. Kata's zijn ontworpen om de karateka in staat te stellen om, zonder een partner, zich te bekwamen in het uitvoeren van de technieken. De bewegingen en technieken zijn precies voorgeschreven. Tezamen vormen deze een zodanig figuur dat de karateka zich denkbeeldig verdedigt tegen meerdere tegenstanders. Kumite is het gevecht. Er bestaan verschillende vormen kumite, zowel vanuit beweging als stilstand. Bij de ene vorm kondig je van tevoren je aanval aan, bij de andere vorm vallen beide tegenstanders aan zonder dat van tevoren bekend is wanneer en welke aanval ingezet wordt.

Brian en Jordy beoefenen het Shotokan-karate bij Budosport Heerlerbaan.