Landelijke Studenten Vakbond



Onduidelijkheid onder studenten over OV-Chipkaart

persberichten | 29-01-2009

Rotterdam - Uit een steekproef onder 371 studenten van de Erasmus Universiteit te Rotterdam bleek dat ruim eenderde nog niet in het bezit is van de OV- chipkaart, terwijl deze kaart al vóór 17 januari opgestuurd had moeten zijn.

Van de ondervraagde studenten zijn er 215 woonachtig in de gemeente Rotterdam. 75 van hen hebben nog geen OV-chipkaart. Studenten uit Delft en Gouda hadden de kaart tussen 17 en 24 januari moeten ontvangen. Dit was bij 19 van de 37 ondervraagden niet het geval. Studenten die woonachtig zijn in Leiden en Den Haag hadden de kaart tussen 24 en 29 januari moeten krijgen. Van de 46 respondenten gaven er 22 aan de kaart niet te hebben ontvangen. 67 van de 109 ondervraagden gaven aan die ochtend geen idee te hebben wat zij moesten doen zonder OV-chipkaart.

Bovendien klaagden veel studenten over het gebrek aan informatievoorziening. Er loopt veel RET-personeel rond op de stations, maar vaak kunnen zij vragen van studenten onvoldoende beantwoorden. Bij de LSVb kwamen veel klachten van studenten die niet wisten dat zij een tijdelijke (gratis) kaart konden krijgen, waardoor deze studenten extra kosten hebben gemaakt. Ook waren er klachten over de wachttijden bij loketten. Enkele studenten gaven aan al meerdere keren een pasfoto te hebben ingeleverd, maar nog steeds niet te weten of de chipkaart wel naar hen opgestuurd zou worden. Ook zeiden enkele studenten een kaart met een verkeerde foto te hebben ontvangen.

LSVb voorzitter Lisa Westerveld: "Enkele weken geleden verzekerde de RET ons dat studenten de kaart tijdig zou ontvangen en dat de informatievoorziening op orde zou zijn. Dit blijkt helaas niet het geval te zijn." De LSVb neemt spoedig contact op met het bedrijf dat de chipkaarten maakt, om snel een oplossing voor de problemen te vinden.