Dienstenbond CNV

Nieuws

29 januari 2009

Akkoord over nieuwe cao mode- en sportwinkels

Mitex en CNV Dienstenbond hebben een onderhandelingsresultaat bereikt over een nieuwe cao voor de Mode- en Sportwinkels. CNV Dienstenbond is blij dat ze na 4 jaar weer een cao kan gaan sluiten voor de medewerkers in de branche. Het onderhandelingsresultaat wordt met een positief advies ter stemming aan de leden van CNV Dienstenbond voorgelegd.

Zoals we je vorige week meldden zijn na een lange periode van informele gesprekken de formele onderhandelingen over een nieuwe CAO voor de Mode- en Sportwinkels hervat. Dinsdag 27 januari stond er opnieuw een overleg gepland en hebben we laat in de avond eindelijk een onderhandelingsresultaat bereikt over een nieuwe CAO.

Belangrijke punten uit dit akkoord zijn:


- CAO van 1 januari 2008 tot en met 31 december 2010;


- in totaal 9% loonsverhoging voor loonschalen en feitelijke salarissen

(3,5% per 1 februari 2009, 3% per 1 oktober 2009 en 2,5% per 1 juli 2010);


- wachtdagen teruggebracht van 2 naar 1;


- overwerkgrens teruggebracht van 45 uur naar 40 uur;


- aanzegtermijn roosters van 1 naar 2 weken;


-vakbondsfaciliteiten weer in de CAO.

Alleen afschaffing van de toeslagen voor de koopavond en de zaterdagmiddag hebben we ten opzichte van de laatste door ons gesloten CAO in 2005 niet kunnen repareren. Medewerkers die op 1 oktober 2006 een toeslag hadden zijn gecompenseerd met een persoonlijke toeslag (PT) . Nieuwe medewerkers krijgen geen toeslagen meer voor werken op koopavonden of zaterdagmiddag. Wel blijven de toeslagen voor 's nachts werken, werken op zondag en zaterdagavond overeind.

Natuurlijk zijn er ook nog andere afspraken gemaakt. Een totaaloverzicht tref je bijgaand aan.

Wat vindt CNV Dienstenbond ervan?
CNV Dienstenbond is tevreden over het onderhandelingsresultaat. Dit zijn we zeker in het licht van de roerige periode die we hebben gehad waarin we geen CAO hebben kunnen afspreken en de arbeidsvoorwaarden van de medewerkers werden verslechterd. We hebben niet alles binnengehaald wat we wilden en met name het feit dat de toeslagen voor de koopavonden en de zaterdagmiddag kwijt zijn is een bittere pil. Daar staat echter tegenover dat we een aantal goede verbeteringen hebben kunnen doorvoeren en een goede loonsverhoging, wat erg belangrijk is voor de medewerkers in de branche. Daarom hebben wij hierover een onderhandelingsakkoord gesloten met de Mitex en dat onderhandelingsresultaat leggen wij met een positief advies aan de leden voor. Wij hebben de indruk dat dit het maximaal haalbare is en na zo'n lange periode van strijd is het van belang daar een punt achter te zetten en te proberen samen weer aan de branche te gaan werken. Overigens wil ik je daarbij bedanken voor je hulp en steun (bij acties) want zonder jou hadden we dit niet voor elkaar gekregen.

Uw mening wordt gevraagd
CNV Dienstenbond heeft weliswaar een onderhandelingsresultaat gesloten, maar dit kan pas een definitief akkoord en dus een definitieve CAO worden als zowel de leden van Mitex als de leden van CNV Dienstenbond daarmee instemmen. Daarom leggen we dit onderhandelingsresultaat met een positief advies ter stemming aan je voor. We vragen je uiterlijk op 15 februari 2009 je stem uit te brengen via bijgaand reactieformulier. Na 15 februari zal dan duidelijk zijn of zowel de leden van Mitex als de leden van CNV Dienstenbond akkoord zijn en of er dus een nieuwe CAO tot stand is gekomen.

Mocht je naar aanleiding van het voorgaande vragen en/of opmerkingen hebben, dan kun je contact opnemen met je bestuurder Jeroen Warnaar (tel: 023-5670615 of e-mail: j.warnaar@remove-this.cnvdibo.nl ). Meer informatie over CNV Dienstenbond en de CAO kun je vinden op deze site.