Datum: 20090130 Titel: NHG: "Veilingpraktijk moet worden gemoderniseerd" Arnold zegt: ANP perssupport, index Titelbalk gaf: Public Site : Press Release Portal - DETAIL

NHG: "Veilingpraktijk moet worden gemoderniseerd"

30/01/2009 08:00

Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen

P E R S B E R I C H T

Woning op executieveiling eenderde minder waard

NHG: "Veilingpraktijk moet worden gemoderniseerd"

Zoetermeer, 29 januari 2009

De executoriale verkoop van een woning op een veiling levert gemiddeld 37% minder op dan dat de woning waard is. Dat blijkt uit het onderzoek van de Erasmus Universiteit dat op 30 januari 2009 is gepubliceerd door de Nationale Hypotheek Garantie (NHG).

Schade door executoriale verkopen

Een woning wordt in opdracht van de geldgever executoriaal verkocht via de veiling, wanneer de huiseigenaar, ondanks onoplosbare betalingsproblemen, niet wil meewerken aan een onderhandse verkoop via een makelaar. Indien de lening is verstrekt met NHG, komt het verlies voor rekening van het Waarborgfonds Eigen Woningen (WEW). Ongeveer de helft van de door het WEW ontvangen verliesdeclaraties had in 2008 betrekking op executoriale verkopen. Op jaarbasis leiden executoriale verkopen voor het WEW tot een extra schade van naar schatting 5 miljoen euro.

Uit het onderzoek van de Erasmus Universiteit blijkt dat de belangrijkste oorzaken van de lage opbrengst bij executoriale verkoop zijn:


- op veilingen zijn vooral handelaren aanwezig;


- bij veilingen wordt te weinig informatie verstrekt over de kwaliteit van de woning;


- bijkomende kosten zijn vaak hoog en vooraf niet duidelijk.

Moderniseren veilingpraktijk

"De notarissen die van de geldgevers de opdracht tot veiling krijgen, doen er veel te weinig aan om een zo hoog mogelijke opbrengst te realiseren. Ook brengt het notariaat vaak hoge kosten in rekening voor haar werkzaamheden en voor de huur van de eigen veilinghuizen", stelt Karel Schiffer, algemeen directeur van de Nationale Hypotheek Garantie.

Het WEW zal er bij de partijen die bij de veiling zijn betrokken (geldgevers en het notariaat) op aandringen te komen tot modernisering van de veilingpraktijk. Daarbij denkt het WEW aan landelijke regie op de organisatie van regionale veilingen met een transparante kostenstructuur. De makelaardij zou daarbij een rol kunnen spelen om de veilingen meer toegankelijk te maken voor consumenten door de inzet van moderne middelen zoals internet.

Karel Schiffer: "De executoriale verkoop van woningen via de veiling moet gericht zijn op een reële opbrengst van de woning. Zo zou de veiling kunnen uitgroeien tot een regulier verkoopkanaal waar verkopers die snel, maar dan wel voor een redelijke prijs, willen verkopen hun woning vrijwillig gaan aanbieden."

NHG

De Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen heeft tot doel het creëren van een duurzaam gunstig klimaat voor de financiering van het eigen woningbezit in Nederland. Het WEW verstrekt daartoe de Nationale Hypotheek Garantie (NHG). NHG is een garantie op hypothecaire leningen voor de aankoop en verbetering van een eigen woning. Indien de woning onverhoopt moet worden verkocht en de opbrengst is lager dan de hypotheekschuld, betaalt het WEW de restschuld aan de geldgever. De consument heeft ook het voordeel van een lagere rente. Dit voordeel kan oplopen tot 0,6%.

///////////////////////////////////////////////////////////// Einde persbericht ////////////////////////////////////////////////////////////////////





http://www.nhg.nl


Noot voor de redactie:


Noot voor de redactie,