Dexia Bank


P E R S B E R I C H T

Gereglementeerde informatie* ­ Brussel, Parijs, 30 januari 2009 ­8.55 uur

Dexia voert zijn hervormingsplan uit om zijn herstel te bewerkstellen en kondigt een geraamd nettoverlies aan van 3 miljard euro in 2008
Invoering van het hervormingsplan
Verbetering van het risicoprofiel van de Groep
- Verkoop van de verzekeringsactiviteiten van FSA op goede weg en opname in het 4e kwartaal 2008 van alle boekhoudkundige en prudentiële gevolgen in verband met de verkoop van FSA

- Grondige herstructurering van de tradingactiviteiten Versnelde heroriëntering van de publicfinance-activiteiten Realisatie van 200 miljoen euro aan besparingen vanaf 2009
- In deze context legt Dexia vandaag aan de sociale partners een plan voor om de werkgelegenheid aan de nieuwe activiteitsdomeinen aan te passen door het schrappen van ongeveer 900 banen in 2009 Gezamenlijke inspanning van aandeelhouders, management en werknemers
- Voorstel om het dividend voor 2008 uitzonderlijk te schrappen
- Vermindering van de bezoldiging van de bestuurders voor 2009
- Geen bonussen voor het management met betrekking tot 2008 Resultatenraming
Geraamd nettoverlies van 3 miljard euro in 2008
- Een geraamd nettoverlies van 2,3 miljard euro in het 4e kwartaal 2008, waarvan
1,7 miljard euro te wijten is aan de aan de gang zijnde verkoop van de verzekeringsactiviteiten van FSA
Een solvabiliteitsratio Tier 1 van de Groep die eind december 2008 op meer dan 10 % werd geraamd


* Dexia is een beursgenoteerd bedrijf. Dit persbericht bevat informatie die onderworpen is aan de transparantievoorschriften.
---





De raad van bestuur van Dexia kwam gisterenavond in Brussel, onder voorzitterschap van de heer Jean-Luc Dehaene, bijeen om een voorlopige balans op te maken van het hervormingsplan dat op 14 november 2008 werd aangekondigd. De raad vergewiste zich bovendien van de stand van zaken aangaande het afsluiten van de rekeningen 2008. De raad stelt vast dat de eerste werkzaamheden die de heer Pierre Mariani en zijn teams twee maanden geleden gestart zijn, verlopen overeenkomstig de aangekondigde doelstellingen en de door de raad vastgelegde prioriteiten, met name betreffende de verlaging van het risicoprofiel van de Groep en de heroriëntering op de kernactiviteiten. De raad stemde in met de eerste voorgestelde besparingsmaatregelen, die in 2009 voor 200 miljoen euro zullen bijdragen aan het algemene kostenbesparingsprogramma dat op 14 november 2008 werd aangekondigd en de kosten over een periode van 3 jaar met 15 % wil terugschroeven.
De raad onderzocht ook grondig het ontwerp tot afslanking van het personeelsbestand dat hem in het kader van het plan werd voorgelegd. Hij gaf zijn fiat over de principes en de modaliteiten, alsook over het voorstel om in 2009 ongeveer 900 banen te schrappen. Het hervormingsplan zal worden voorgelegd aan de sociale partners in alle betrokken instanties die het personeel vertegenwoordigen en aan de bevoegde organen. Ten slotte stelt de raad vast dat de laatste maanden van het boekjaar 2008, zoals verwacht, beïnvloed blijven door een verslechterde economische situatie en een nog altijd zeer gespannen en volatiele marktomgeving. In de resultaten van het laatste kwartaal van 2008 wordt, zoals voorzien, de hele boekhoudkundige impact van de verkoop van de verzekeringsactiviteiten van FSA opgenomen. Het geraamde en niet-geauditeerde nettoresultaat zou aldus moeten uitmonden in een verlies van ongeveer 2,3 miljard euro, waarvan 1,7 miljard euro is toe te schrijven aan de aan de gang zijnde verkoop van de verzekeringsactiviteiten van FSA. Op basis van de geraamde en nog niet-geauditeerde gegevens zal het nettoresultaat voor het boekjaar 2008 een verlies van ongeveer 3 miljard euro vertonen. De solvabiliteitsratio Tier 1 van de Groep op eind december 2008 zal allicht hoger liggen dan 10 % na het incalculeren van de volledige impact van de aan de gang zijnde verkoop van de verzekeringsactiviteiten van FSA. Jean-Luc Dehaene, voorzitter van de raad van bestuur, verklaarde: "De vandaag aangekondigde stappen zijn moeilijk maar noodzakelijk om onze Groep aan de veeleisende voorwaarden van een duurzaam herstel aan te passen. De uitvoering van dit hervormingsplan vergt een inspanning van aandeelhouders, management en werknemers om, met zijn allen, Dexia opnieuw een solide onderbouw te geven." Pierre Mariani, gedelegeerd bestuurder, verklaarde: "Zoals we verwachtten, is de storm die al maanden over de financiële markten en de economie raast, tijdens het laatste kwartaal niet afgenomen. De snelle uitvoering van het hervormingsplan van Dexia dat we twee maanden geleden, met de steun van de Belgische, Franse en Luxemburgse regeringen, resoluut hebben uitgewerkt, is meer dan ooit noodzakelijk. Ik ben me ervan bewust dat dit plan van iedereen inspanningen en offers vraagt, maar het is rechtvaardig en goed afgewogen. We zullen het personeelsbestand aan onze nieuwe activiteitsdomeinen aanpassen met respect voor de dialoogcultuur van Dexia. Ik heb vertrouwen in ons vermogen om vanaf 2009 de eerste vruchten van deze nooit eerder geziene mobilisering te plukken".

---





Invoering van het hervormingsplan

1. Verlaging van het risicoprofiel van de Groep De verkoop van de verzekeringsactiviteit van FSA verloopt conform het geplande tijdschema
Op 20 januari 2009 werd een belangrijke stap gezet doordat de Amerikaanse antitrustinstanties hun toestemming verleenden voor de verkoop van de verzekeringsactiviteit van FSA aan Assured Guaranty. Terzelfder tijd is de waarborg van de Belgische en Franse Staat aangaande de activa van FSA AM bijna afgerond en goedgekeurd door de Europese Commissie. Dexia verzekert de nodige liquiditeit bij de realisatie van de verkoop. Dexia registreerde in het 4e kwartaal 2008 alle boekhoudkundige en prudentiële gevolgen in verband met de verkoop van FSA. De Groep streeft ernaar om deze transactie, die het risicoprofiel van de Groep zal verbeteren, tot een goed einde te brengen in het begin van het 2e kwartaal 2009.
De liquiditeit van de Groep verbetert geleidelijk
De raad van bestuur stelt vast dat de algemene toestand op de markten gespannen blijft, maar dat de liquiditeit van de Groep geleidelijk verbetert. Dexia geniet van de Staatswaarborgen en nam initiatieven om zijn herfinancieringsbehoeften structureel te verbeteren.
De waarborg van de Belgische, Franse en Luxemburgse Staat, die op 9 oktober 2008 werd aangekondigd, werd door de Europese Commissie goedgekeurd en zijn technische uitwerking werd door de drie ratingbureaus Standard & Poor's, Moody's en Fitch gevalideerd. Het totaalbedrag van de door de retailbank bij haar institutionele en particuliere cliënten ingezamelde deposito's is op het eind van het jaar gestegen en kwam in december 2008 uit op een niveau dat hoger ligt dan dat van vóór de crisis, die eind september 2008 is begonnen. Deze positieve trend is significant voor de deposito's die in België bij de individuele spaarders werden ingezameld.
Deze goede resultaten getuigen van de trouw van de spaarders en het vertrouwen van de cliënten in de groep Dexia.
Een ingrijpende reorganisatie van de tradingactiviteiten De tradingactiviteiten (TFM), die versnipperd en gedecentraliseerd waren, waren niet efficiënt georganiseerd, waardoor de Groep blootstond aan operationele risico's. Met de goedkeuring van de raad werd voorgesteld om deze activiteit te reorganiseren rond de volgende belangrijke principes:

- de limieten inzake « Value at Risk » voor de TFM-activiteiten worden gehalveerd en de activiteitsdomeinen worden beperkt door het stopzetten van de eigen tradingactiviteiten;

- de organisatie wordt toegespitst rond twee marktplatformen, namelijk Brussel (trading, centrale thesaurie) en Dublin (beheer van portefeuilles die afgebouwd worden), om de controle van de activiteiten te versterken. Deze reorganisatie zal ook het risicoprofiel van de Groep helpen verbeteren.
---






2. Hervorming van de activiteiten inzake Public and Wholesale Banking (PWB) Een versnelde geografische herschikking
Zoals in november werd aangekondigd, heeft Dexia zijn PWB-vestigingen verder geanalyseerd, waardoor we ons gaan toespitsen op de markten waar de Groep over een commerciële franchise, een vermogen inzake lokale langetermijnfinanciering en een rendabel groeipotentieel beschikt.
De raad heeft nu reeds de volgende voorstellen goedgekeurd:
- In Australië, Oost-Europa (met uitsluiting van Dexia Banka Slovensko), Mexico, India en Scandinavië worden de activiteiten stopgezet. Ze zouden worden verkocht of overgeheveld naar partners na raadpleging van de betrokken regelgevende instanties;

- In Japan, Duitsland en Zwitserland blijven de vestigingen bestaan om platformen in stand te houden die toegang geven tot de herfinancieringsbronnen, in het bijzonder de Duitse Pfandbrieven, maar zonder commerciële ontwikkeling;
- In het Verenigd Koninkrijk en Noord-Amerika worden de activiteiten aanzienlijk afgebouwd;

- In Frankrijk, België en Luxemburg, alsook in Italië en op het Iberisch schiereiland wordt de commerciële franchise bevestigd.
Bovendien wordt er momenteel gewerkt aan de strategie van PWB om het gamma van diensten en producten voor de cliënten te versterken. Door deze aanpak, die in België reeds grotendeels wordt toegepast, zal de Groep haar taak van gespecialiseerde kredietverstrekker kunnen overstijgen om een ruimer cliënteel beter te dienen.


3. Plan inzake kostenbeheersing
Het programma dat in november 2008 werd aangekondigd, is erop gericht de kostenbasis van de Groep over een periode van drie jaar met 15 % te verminderen. Het is het resultaat van de inspanningen die de Groep heeft geleverd om haar organisatie en commercieel aanbod aan te passen in een crisiscontext.
Vanaf 2009 zal de impact van het besparingsplan op de rekeningen ongeveer 200 miljoen euro bedragen. Deze besparingen hebben ongeveer voor de helft betrekking op de algemene kosten van de onderneming.
Op voorstel van de leden van het directiecomité en van het executief comité van Dexia NV en van de comités van de voornaamste entiteiten van de Groep heeft de raad besloten om hen voor 2008 geen enkele variabele bezoldiging uit te keren. Op voorstel van de bestuurders heeft de raad besloten om hun bezoldiging voor 2009 te verminderen.


4. Plan voor de afslanking van het personeelsbestand De heroriëntering en de analyse van de activiteiten, die in november 2008 werden aangekondigd, gaat eveneens gepaard met een globaal plan tot personeelsafslanking, dat vandaag aan de Europese ondernemingsraad en aan de nationale ondernemingsraden van de Groep wordt voorgelegd.

---





De voornaamste elementen die aan de ondernemingsraden worden voorgelegd zijn:
- Schrappen van ongeveer 900 banen voor de hele Groep in 2009;
- De afslanking zal gebeuren via instrumenten die aangepast zijn aan de verscheidenheid van de situaties in de entiteiten van de Groep waarop het plan betrekking heeft;

- Elk vooropgesteld vertrek zal gepaard gaan met begeleidingsmaatregelen en een specifieke follow-up;
Dit plan zal worden besproken met inachtneming van de cultuur van sociale dialoog die bij Dexia altijd heeft bestaan.
Dexia zal alle mogelijke middelen gebruiken om de impact op de werkgelegenheid zo veel mogelijk te beperken.

Resultatenraming
Resultaten van de Groep voor het 4e kwartaal 2008: voorlopige inschatting Zoals verwacht, worden de rekeningen van het 4e kwartaal beïnvloed door de ongunstige marktomstandigheden tijdens deze periode en door de boeking van verliezen die verband houden met de aan de gang zijnde verkoop van de verzekeringsactiviteit van FSA. Op basis van de voorlopige en niet-geauditeerde gegevens die beschikbaar zijn, zal de groep Dexia over het 4e kwartaal 2008 vermoedelijk een nettoverlies van ongeveer 2,3 miljard euro na belastingen aankondigen.
Twee elementen dragen bij tot dit resultaat. Enerzijds een geraamd nettoverlies van
1,7 miljard euro dat te wijten is aan de aan de gang zijnde verkoop van de verzekeringsactiviteiten van FSA; anderzijds 1,2 miljard euro als gevolg van extra voorzieningen en waardeverminderingen die verband houden met de financiële crisis. Op basis van deze geraamde en nog niet geauditeerde gegevens, zal de solvabiliteitsratio Tier 1 van de Groep eind december 2008 wellicht boven 10 % uitkomen, na het incalculeren van de volledige impact van de geprogrammeerde verkoop van de verzekeringsactiviteiten van FSA en van de consolidatie van de activiteit Financial Products. Deze raming houdt geen rekening met de inbreng van 0,4 miljard euro Tier 1, ten gevolge van de beloofde intekening door de Luxemburgse regering op converteerbare obligaties (+ 0,2 % extra Tier 1). De core Tier 1-ratio (Tier 1-kapitaal verminderd met hybride kapitaal) zal eind december wellicht boven 9 % uikomen.
Zoals Dexia op 14 november 2008 heeft aangekondigd, heeft het geopteerd voor de boekhoudkundige herclassificaties naar aanleiding van de toepassing van het IAS 39- amendement in het 4e kwartaal van 2008.


---





Dividend
De raad van bestuur heeft besloten op de volgende algemene vergadering van aandeelhouders voor te stellen om voor 2008 uitzonderlijk geen dividend uit te keren. Volgende afspraak
De raad van bestuur komt op 25 februari 2009 bijeen om de definitieve resultaten voor 2008 af te sluiten. Dexia zal zijn gedetailleerde resultaten voor het 4e kwartaal en het hele jaar 2008 bekendmaken op 26 februari om 7 uur, Brusselse tijd.

Disclaimer
Dit persbericht en de informatie die het bevat, zijn enkel bedoeld ter informatie en zijn mogelijk onvolledig. Dit persbericht bevat mogelijkerwijze toekomstverwachtingen en/of uitspraken en veronderstellingen die te maken hebben met de mogelijke evolutie van het handelsklimaat. Door hun aard houden de uitspraken in dit document zowel algemene als specifieke onzekerheden risico's in, en bestaat het gevaar dat de voorspellingen, prognoses, projecties en andere toekomstgerichte uitspraken mogelijk niet zullen worden verwezenlijkt. Wij waarschuwen de lezers dat zij zich niet in ongepaste mate mogen baseren op deze uitspraken, omdat een aantal belangrijke factoren ervoor zouden kunnen zorgen dat onze huidige resultaten materieel zullen verschillen van onze overtuigingen, plannen, doelstellingen, verwachtingen, ramingen en intenties die tot uiting komen in deze uitspraken. Dergelijke belangrijke factoren omvatten mogelijk - maar zijn niet beperkt tot - algemene economische omstandigheden, algemene concurrentiefactoren, veranderingen in de beschikbaarheid van of de kosten voor liquiditeit, algemene marktomstandigheden, veranderingen van wetten en regels (zoals boekhoudprincipes), veranderingen in het beleid van de regelgevende instanties, veranderingen van de rentevoeten en/of wisselkoersen, en andere factoren die hierin niet verder worden verduidelijkt. In elk geval gelden dergelijke toekomstgerichte uitspraken enkel op de datum waarop zij gedaan worden, en Dexia verbindt zich er niet toe om dergelijke uitspraken te updaten of te herzien op basis van nieuwe informatie, toekomstige gebeurtenissen of andere elementen.
Dexia (www.dexia.com) is een Europese bank die op 30 september 2008 meer dan 36 500 werknemers telde. De Groep is vooral actief op het vlak van Public and Wholesale Banking en biedt volledige bancaire diensten aan de cliënten van de openbare sector, en op het vlak van Retail en Commercial Banking in Europa (vooral in België, Luxemburg en Turkije). De voornaamste activiteiten omvatten retail, commercial en private banking, alsook verzekeringen, asset management en diensten aan beleggers.

Persdienst Brussel +32 2 213 50 81 Investor Relations Brussel +32 2 213 57 46/49 Persdienst Parijs +33 1 58 58 86 75 Investor Relations Parijs +33 1 58 58 85 97/22

Dexia NV ­ Rogierplein 11, B-1210 Brussel ­ 1, passerelle des Reflets, Paris-La Défense 2, F-92919 La Défense Cedex






---- --