Gemeente Delft

Samenwerken aan de wijken krijgt nog meer glans

"Delft scoort goed met het samenwerken in de wijken, maar we leggen de lat nog hoger". Dit is volgens wethouder Anne Koning de centrale boodschap in de nota 'Samenwerken aan sterke wijken - Samen sterker de toekomst in', die het college heeft vastgesteld.

De Delftse wijkaanpak bestaat tien jaar en voldoet grotendeels. Toch ziet het college mogelijkheden om de wijkaanpak in de toekomst nog sterker te maken. Het doel is na tien jaar nog steeds actueel; investeren in een beter woon- en leefklimaat in de Delftse wijken en daarbij nauw samenwerken met bewoners en professionals die in de wijken werken. Met als gewenst resultaat: aantrekkelijke, sociaal sterke, kindvriendelijke, groene en zorgzame wijken en buurten. Delft heeft hiervoor een innoverende werkwijze ontwikkeld die het wil blijven hanteren.

Het college staat een verdiepingsslag voor. Zo wil het nog meer kennis en inzicht in wat er leeft en speelt in de wijken. Hiermee kan het college het stedelijk beleid beter op de wijken toesnijden en is duidelijk welke buurten en bewoners extra aandacht nodig hebben. Hoewel de manier van werken in alle acht Delftse wijken dezelfde is, wil het college maatwerk leveren. In sommige wijken vraagt de aanpak van de problemen om een plusprogramma.

Met name in de aandachtbuurten is de problematiek veelal complex. Om deze te kunnen oplossen, bewoners de kans te bieden om hogerop te komen, moeten veel partijen goed met elkaar samenwerken. Ook op dit vlak zoekt het college naar verdieping en verbreding. Het college wil bevorderen dat partijen zich durven vastleggen op meerjarige samenwerking en gezamenlijke investeringen om zaken voor elkaar te krijgen. De gemeentelijke wijkcoördinatoren gaan daarbij, nog meer dan nu al gebeurt, een verbindende rol vervullen.

Noot voor de redactie (

Gemeente Delft