Ingezonden persbericht


Persbericht
30 januari 2009

'ONM' nu 3 minuten na uitzending al op Uitzending Gemist

De wijze van encoderen van uitzendmateriaal voor Uitzending Gemist is onlangs vernieuwd. Dit betekent dat programma's van de publieke omroep minimaal 3 minuten en maximaal 25 minuten na uitzending al online beschikbaar zijn. Tot voor kort duurde het circa 2 uur voordat een programma online bekeken kon worden.

De verkorte aanbiedingstijd verbetert de gebruiksvriendelijkheid van Uitzending Gemist en kan leiden tot een aanzienlijke verhoging van het bereik. ONM, Wie is de Mol en het laatste NOS Journaal, goed bekeken programma's op Uitzending Gemist, kunnen nu 3 minuten na uitzending worden bekeken.

Door middel van nieuwe software worden de uitzendingen van Nederland 1, 2 en 3 realtime en gelijktijdig geëncodeerd in verschillende formaten voor internet (Windowsmedia en MPEG-4). Daarnaast wordt het materiaal in MPEG-2 geëncodeerd voor de digitale kabel en IPTV. Een versnelde update van de Uitzending Gemist database zorgt ervoor dat de streams ook sneller via de portal en omroep- en programmawebsites aan te klikken en af te spelen zijn.

Een aantal programma's wordt in verband met rechten niet of later op Uitzending Gemist aangeboden. Dit geldt bijvoorbeeld voor De Wereld Draait Door: 's Avonds laat wordt de uitzending met alleen rechtenvrije items herhaalt. Deze versie staat vanaf nu ook 3 tot 25 minuten na afloop op Uitzending Gemist.


---