Socialistische Partij

WIERINGEN VERWIJST BESTEMMINGSPLAN EN MER RANDMEER NAAR PRULLENMAND

30-01-2009 * De gemeenteraad van Wieringen heeft donderdagavond 29 januari in ruime meerderheid de milieueffectrapportage (MER) en het voorontwerp-bestemmingsplan voor het wieringerrandmeer verworpen. De laatste maanden waren er steeds duidelijker signalen dat de gemeente zich ontevreden voelde over de komst van een groot bedrijventerrein bij De Haukes en het uitblijven van de verkeersafwikkeling door middel van een robuuste middendoorverbinding.

SP-statenlid Richard de Graaf: ,,De SP heeft altijd voorspeld dat er grote knelpunten waren rond verkeer en waterkwaliteit. Ook de huizenverkoop kan sterk gaan tegenvallen. Deze bezwaren zijn steeds weggewoven. Vroeg of laat moest dit wel tot problemen leiden. Het verstandigst is om nu te zeggen: 'we stoppen er mee en nemen onze verliezen nu ze nog beheersbaar zijn' óf we keren volledig terug naar de tekentafel voor een veel kleinschaliger randmeerplan." De raad van Wieringermeer ging dezelfde avond wel akkoord met de MER en het voorontwerp-bestemmingsplan, maar liet weten slechts open te staan voor een pontverbinding middendoor. Hierbij gaven de raadsleden van Wieringermeer aan vast te zullen houden aan de in het verleden aangenomen moties over de waterkwaliteit ('gelijk aan het Amstelmeerkanaal') en het vergoeden van alle mogelijke planschade voor de omliggende boerenbedrijven.

Nu het bestemmingsplan en de MER door Wieringen zijn verworpen is het huidige plan in Wieringermeer ook definitief van de baan. Pas als er een eensluidend plan is goedgekeurd kunnen de MER en het voorontwerp voor het bestemmingsplan voor inspraak ter inzage worden gelegd.

Onduidelijk is hoe en óf de huidige impasse kan worden doorbroken. Een mogelijkheid is dat er een lijmpoging wordt ondernomen waarbij de plannen gewijzigd worden op een manier waarmee zowel Wieringermeer als Wieringen akkoord zullen gaan. Onzeker is ook of de Provincie Noord-Holland wel het recht heeft om het besluit van de gemeenten over te nemen en welke gevolgen dit met zich meebrengt.

Het lijkt er wel op dat binnen de stuurgroep niet heel veel moeite is genomen om aan de bezwaren van Wieringen tegemoet te komen. Hoe verstandig dat is geweest is nu de grote vraag.