Openbaar Ministerie



26 januari 2009 - Arrondissementsparket Den Bosch

Verdachte bedreiging ambulancepersoneel Uden op snelrechtzitting vrijdag 30 januari aanstaande

De 31-jarige man uit Uden, die verdacht wordt van het bedreigen van ambulancepersoneel op 25 januari 2009 te Uden, is gedagvaard voor de snelrechtzitting van 30 januari 2009. Vandaag is de dagvaarding voor deze snelrechtzitting aan de verdachte uitgereikt.

Verdachte is de zoon van het 53-jarige slachtoffer, dat een slagaderlijke bloeding aan zijn arm had opgelopen. Uit het onderzoek is gebleken dat de verdachte tegen het ter plaatse komende ambulancepersoneel zou hebben geroepen: `als het maar goed komt, anders doe ik jullie iets', althans woorden van gelijke strekking. Ook zou deze verdachte tegen het ambulancevoertuig hebben geschopt.

De officier van justitie in 's-Hertogenbosch heeft op zondag 25 januari 2009 besloten de verdachte in vrijheid te stellen, omdat er geen juridische gronden waren om verdachte langer in voorarrest te houden. Het onderzoek tegen deze verdachte was afgerond en verdachte heeft geen relevant strafblad.

Politie en Openbaar Ministerie nemen geweld, gepleegd tegen overheidsfunctionarissen, hoog op. Op landelijk niveau is daarom afgesproken dat verdachten die zich aan dergelijk geweld schuldig maken worden voorgeleid aan de rechter-commissaris, mits er juridische gronden zijn voor een inbewaringstelling. Zij zullen zich vervolgens op een snelrechtzitting moeten verantwoorden.

Als een voorgeleiding niet mogelijk is vanwege het ontbreken van juridische gronden, zoals in onderhavige zaak, dan is het in de lijn met het "snelrechtbeleid" dat verdachten tijdens de inverzekeringstelling een dagvaarding voor een snelrechtzitting wordt uitgereikt. Dat is in deze zaak niet gebeurd. Vandaag, 26 januari 2009, is daarom de dagvaarding voor de snelrechtzitting van 30 januari 2009 alsnog uitgereikt aan de verdachte.

's-Hertogenbosch, 26 januari 2009