Gemeente Amersfoort

Persbericht Gemeente Amersfoort - vrijdag 30 januari 2009

Helft Amersfoorters bespaart energie

92% van de Amersfoorters is voorstander van energiebesparing. Dit blijkt uit onderzoek van de gemeente Amersfoort naar hoe Amersfoorters denken over milieu en milieumaatregelen. In het milieubeleidsplan "Samen Duurzaam" staat centraal wat de gemeente op het terrein van het milieu concreet wil bereiken.

Grote bereidheid

Amersfoort wil in 2030 als stad CO2-neutraal zijn. Ruim één op de vijf inwoners is bekend met deze gemeentelijke milieudoelstelling. De bereidheid van Amersfoorters om een bijdrage te leveren aan duurzaamheid is groot. De praktijk blijft daar enigszins op achter. Zo is 92% voorstander van energiebesparing in huis. De helft van de Amersfoorters doet ook in de praktijk aan energiebesparing.

Wethouder Eerdmans van milieu: "De resultaten laten zien dat energiebesparing en daarmee het milieu nog steeds een belangrijk aandachtspunt is voor de inwoners in onze gemeente. Bij energiebesparing snijdt het mes bovendien aan twee kanten. Het is goed voor het milieu en je bespaart geld op je energierekening."

Voorkeur voor concrete milieumaatregelen

Amersfoorters vinden vooral concrete milieumaatregelen in de woonomgeving en de stad belangrijk. Zoals het verwijderen van zwerfvuil, onderhoud van openbaar groen en meer voorzieningen voor fietsers. Men vindt de minder concrete maatregelen, zoals stimuleringsmaatregelen en voorlichting minder belangrijk. De meningen over afvalscheiding zijn overwegend positief. Twee van de drie Amersfoorters is tevreden over de afvalscheiding.

Toepassen eenvoudige milieumaatregelen

Op het gebied van eenvoudige milieumaatregelen, zoals de aanschaf van spaarlampen of het afnemen van groene stroom, kan nog flinke milieuwinst worden gemaakt. Iets minder dan een derde van de inwoners heeft vooral of alleen maar spaarlampen in huis. Drie van de tien inwoners maakt gebruik van groene stroom. De behoefte aan gemeentelijke informatie wijst erop dat Amersfoorters gemotiveerd zijn om zelf aan de slag te gaan met het treffen van milieuvriendelijke voorzieningen in de woning.

Noot voor de redactie,

Gemeente Amersfoort