Gemeente Winterswijk


Handhaving bijgebouwen recreatiewoningen Rommelgebergte Winterswijk

Winterswijk - De gemeente Winterswijk hanteert een duidelijk handhavingsbeleid voor bijgebouwen bij recreatiewoningen. Het afgelopen jaar heeft de gemeente op recreatieterrein ´Het Rommelgebergte´ gecontroleerd op naleving van de geldende regels. De resultaten tonen dat de handhaving zijn vruchten afwerpt. Het overgrote deel van de overtredingen is na een waarschuwing van de gemeente direct beëindigd. De komende tijd zullen ook andere recreatieterreinen gecontroleerd worden.

Op 15 januari 2008 heeft het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Winterswijk besloten handhavend op te treden tegen illegale bijgebouwen bij recreatiewoningen. Naar aanleiding hiervan is er in eerste instantie handhavend opgetreden op recreatieterrein 'Het Rommelgebergte'. Daarbij is onder meer gecontroleerd op de omvang van de bebouwing en de beschikking over de juiste vergunningen.

Resultaten
In totaal zijn er 218 adressen op recreatieterrein 'Het Rommelgebergte' gecontroleerd. Bij 102 adressen zijn er 116 overtredingen geconstateerd. Om deze overtredingen te beëindigen, zijn de betreffende personen aangeschreven.

Na een waarschuwing van de gemeente zijn 91 overtredingen direct beëindigd. Zo zijn 56 bijgebouwen tot de toegestane afmetingen verkleind, waardoor voor die bijgebouwen alsnog bouwvergunningen konden worden verleend. Voor 32 bijgebouwen kon de gemeente zonder aanpassingen al bouwvergunningen verlenen. Uiteindelijk zijn 3 bijgebouwen gesloopt.

Bij de overige gevallen heeft de gemeente juridische stappen moeten ondernemen. Dit heeft ertoe geleid dat de betrokken personen alsnog actie hebben ondernomen en een bouwvergunning hebben aangevraagd. In één geval loopt er een bezwaarprocedure.