Van Gogh Museum


Amsterdam, 30 januari 2009

Aardappeleters terug in Van Gogh Museum na succesvolle tentoonstelling in MoMA

Van Gogh Museum maakt zich op voor Van Gogh en de kleuren van de nacht

Het beroemde schilderij De aardappeleters van Vincent van Gogh is na ruim 4 maanden afwezigheid weer terug in het Van Gogh Museum. Het werk dat de afgelopen 10 jaar niet is uitgeleend, maakte onderdeel uit van de tentoonstelling Van Gogh en de kleuren van de nacht die met groot succes gehouden werd in The Museum of Modern Art (MoMA) in New York. Deze expositie is vanaf 13 februari aanstaande te zien in het Van Gogh Museum in Amsterdam, Europa's enige venue. Het MoMA leent hiervoor het fameuze schilderij De sterrennacht uit aan het Van Gogh Museum. Het is voor het eerst sinds 1990 dat dit werk weer tentoongesteld wordt in het museum.

Van Gogh en de kleuren van de nacht is de eerste expositie die gewijd is aan voorstellingen van de avond en de nacht van Vincent van Gogh (1853-1890). Van Gogh legde een rijkdom aan associaties, diepe emotie en poëtische sfeerbeleving in zijn nachtvoorstellingen. De getoonde kunstwerken zijn zowel groots als intiem, en dat zal ook de sfeer van de totale presentatie zijn. Veel van de tentoongestelde 'nachtwerken' zijn thans uitgegroeid tot ware iconen. In totaal worden er 32 schilderijen, 19 werken op papier en 5 briefschetsen tentoongesteld.

Van Gogh en de kleuren van de nacht in de media
De tentoonstelling in het MoMA kreeg lovende kritieken in de (inter)nationale pers. The New York Times schreef "Gain new insight into one of the 19th century's most influential artists with this unprecedented exhibition". The International Herald Tribune had het over "A dazzling show charts van Gogh's metamorphosis" en het NRC Handelsblad noemde Van Gogh en de kleuren van de nacht "een magistrale tentoonstelling".

Voorverkoop reeds gestart
Via www.vangoghmuseumtickets.nl kunnen bezoekers wereldwijd online kaarten kopen voor Van Gogh en de kleuren van de nacht (inclusief gratis audiotour voor de tentoonstelling). In Nederland kunnen ook kaarten worden besteld via T 0900 60 60 700 (¤ 0,45/min). De toegangskaarten worden verkocht per tijdsblok en zijn tevens geldig voor de vaste collectie van het museum. Speciaal voor Van Gogh en de kleuren van de nacht zijn de openingstijden van donderdag tot en met zaterdag verruimd tot 22 uur.


----------



Van Gogh Museum