Philips

Press Information

30 januari 2009

Philips start laatste fase ontwikkeling ziekenhuis van de toekomst Orbis Medisch Centrum

Sittard, Nederland - Philips en Orbis Medisch Centrum zijn vandaag gestart met de laatste fase in de realisatie van het ziekenhuis van de 21ste eeuw in Sittard-Geleen. Tijdens de voltooiing van het hypermoderne ziekenhuis wordt de medische infrastructuur vanuit het huidige Maaslandziekenhuis in het centrum van Sittard verhuisd naar de nieuwbouw Orbis Medisch Centrum aan de rand van de stad. De bestaande systemen zullen de nieuwe medische inrichting completeren om samen een van de modernste zorgomgevingen van Nederland te vormen waarin zorg volledig om de patiënt is vormgegeven. Die patiënt verhuist morgen op zaterdag 31 januari. Naar schatting 200 mensen worden dan overgebracht naar de nieuwe locatie.

Philips is verantwoordelijk voor de integrale realisatie van de medische inrichting van Orbis Medisch Centrum en werkt daarbij nauw samen met partner SIMED. Het Utrechtse bedrijf is verantwoordelijk voor de coördinatie van de verhuizing en verzorgd de levering en installatie van apparatuur van derden. De verhuizing is zo georganiseerd dat het zorgproces door kan gaan. Hiervoor zijn alle werkprocessen in het ziekenhuis en hun onderlinge verbanden minutieus in kaart gebracht. Van het grootste belang is de borging van de patiëntenveiligheid bij het gebruik van de medische apparatuur na verhuizing en hernieuwde installatie. Daarom is per systeem een verpakkingsadvies gemaakt en is onderscheid gemaakt tussen kritische en andere apparatuur. Na aankomst in het Orbis Medisch Centrum volgt een technische validatie en klinische vrijgave per systeem voor ingebruikname. Op 2 februari zal de verhuizing afgerond zijn.

Het Orbis Medisch Centrum zal na voltooiing een van de modernste zorgomgevingen van Nederland zijn. De gehele zorgcyclus van preventie, diagnose, behandeling en nazorg buigt zich flexibel naar de behoeften van de patiënt. Bij het ontwerp en de realisatie van het ziekenhuis is goed gekeken naar hoe patiënten gebruik maken van de verschillende faciliteiten van een ziekenhuis. Orbis zet in op efficiënte en effectieve processtromen, goede planning, optimaal gebruik van faciliteiten, informatie en communicatietechnologie en door goede afstemming met zorgpartners voor continuering van de juiste zorg na ontslag uit het ziekenhuis. Met die formule wil het medisch centrum persoonlijke zorg leveren tegen aanvaardbare kosten in een tijd dat middelen onder druk staan, personeel schaarser wordt en patiënten zich meer en meer opstellen als een kritische zorgconsument die bewust bezig is met de zorg die hij afneemt. Philips en partner SIMED spelen een prominente rol in het verwezenlijken van die ambities in zowel de ontwikkeling van het ziekenhuis als op de lange termijn.

"Orbis Medisch Centrum is een technologisch hoogontwikkeld centrum waar op de meest patiëntvriendelijke en efficiënte wijze hoogwaardige zorg wordt geboden, aldus Roel Goffin, directeur Orbis Medisch Centrum. "Door de unieke wijze van samenwerking met Philips hebben wij dat kunnen realiseren. Zowel de directie als de medisch specialisten zijn hierover heel tevreden."

"De ontwikkeling van Orbis is een succesvol voorbeeld waarbij Philips méér is dan een leverancier van medische systemen. Door als technologiebedrijf al mee te denken tijdens de eerste momenten van de ontwerpfase van een ziekenhuis kun je de fysieke medische infrastructuur en IT en logistieke processen perfect op elkaar doen aansluiten. Zo kun je optimale efficiëntie en kwaliteit van zorg brengen zonder in te boeten op de comfortabele omgeving die het moet zijn voor patiënten en artsen," zegt Hans Bossink, CEO van Philips Healthcare Benelux.

Meer informatie en foto's in hoge resolutie:
http://www.philips.nl/about/news/press/20090130_laatste_fase_ontwikkeling_philips_en_orbis.page

Of neem contact op met:

Joost Maltha
Philips Nederland Communicatie
Tel: +31 40 27 80125
E-mail: joost.maltha@philips.com

About Royal Philips Electronics
Royal Philips Electronics of the Netherlands (NYSE: PHG, AEX: PHI) is a diversified Health and Well-being company, focused on improving people's lives through timely innovations. As a world leader in healthcare, lifestyle and lighting, Philips integrates technologies and design into people-centric solutions, based on fundamental customer insights and the brand promise of "sense and simplicity". Headquartered in the Netherlands, Philips employs approximately 121,000 employees in more than 60 countries worldwide. With sales of EUR 26 billion in 2008, the company is a market leader in cardiac care, acute care and home healthcare, energy efficient lighting solutions and new lighting applications, as well as lifestyle products for personal well-being and pleasure with strong leadership positions in flat TV, male shaving and grooming, portable entertainment and oral healthcare. News from Philips is located at www.philips.com/newscenter.