Gemeente Den Haag

30 januari 2009

Haagse stadsdeelaanpak lijkt succesvol

College Den Haag steunt initiatieven uit de wijk

Het college van B&W van Den Haag heeft de activiteitenprogramma's van de acht Haagse stadsdelen vastgesteld. Deze plannen worden elk jaar met de bewoners van de stadsdelen gemaakt. De activiteitenprogramma's bevatten afspraken over waar het komende jaar in wordt geïnvesteerd.

De stadsdelen spelen sinds vorig jaar een grotere rol in Den Haag. Er is een aantal uitvoerende taken overgeheveld naar de stadsdelen, samen met personeel en geld. Elk stadsdeel heeft een directeur gekregen die met beide benen in het stadsdeel staat en een belangrijke schakel vormt tussen de beleidsmakers, de politiek in het stadhuis en de mensen 'op straat'.

In tegenstelling tot in Amsterdam of Rotterdam hebben de Haagse stadsdelen geen stadsdeelraden. Heel Den Haag wordt bestuurd door één college van burgemeester en wethouders. De stadsdelen zijn juist bedoeld om bewoners met praktische zaken te helpen, goed te luisteren naar klachten, suggesties en andere signalen uit de buurt en daar direct iets aan of mee te doen.

'De Hagenaar heeft behoefte aan iemand die hem snel en efficiënt kan helpen met een kapotte straatlamp of een stoep die is verzakt, of die meedenkt wanneer hij een idee heeft over het groen in de wijk of een wijkschouw wil organiseren' zegt Rabin Baldewsingh, de verantwoordelijk wethouder voor de Haagse stadsdeelaanpak. 'Die mensen moeten de buurt goed kennen en makkelijk aanspreekbaar zijn voor bewoners. Vanuit een stadsdeel gaat dat makkelijker dan vanuit een centraal stadhuis.'

Om ook daadwerkelijk wat met de stem van de Hagenaar te kunnen doen hebben alle stadsdeeldirecteuren een budget gekregen voor de uitvoering van zogenaamde stadsdeel- en meer concrete activiteitenplannen. Eens in de vier jaar maken bewoners een stadsdeelplan voor een periode van vier jaar. 'Daar staat bijvoorbeeld in dat er meer aan de speeltuinen gedaan moet worden. Daarna wordt elk jaar bekeken welke speelplaatsen dat jaar worden aangepakt. Heel erg hands-on en dicht bij de bewoners. Dit jaar hebben dan ook vele bewoners meegedacht over de activiteitenprogramma's', aldus Baldewsingh.

Begin 2009 start de gemeente Den Haag een extern onderzoek naar de effecten van de nieuwe stadsdeelaanpak. Dat onderzoek moet uiteindelijk uitwijzen of de Haagse aanpak van deconcentratie inderdaad succesvol is. Na de zomervakantie zijn de resultaten van dit onderzoek bekend.

Voor nadere informatie (uitsluitend voor de redactie): Directie Voorlichting en Externe Betrekkingen, Bestuursvoorlichter Ankie Pastoors,
tel 070 - 353 2325 of 06-52582382