Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

PERSBERICHT - Historisch dieptepunt harttransplantaties

Nederlandse donorharten worden niet optimaal benut, en daardoor verdwijnen er zelfs donorharten. In 2007 werd slechts 33 procent van de geschikt bevonden donorharten daadwerkelijk getransplanteerd, terwijl In Duitsland en België respectievelijk 65 en 50 procent van de beschikbare donorharten wordt getransplanteerd. Een dramatisch verschil met de schrale 33 procent in Nederland! Dit betekent dat veel geschikte donorharten niet aangewend worden voor levensreddende harttransplantaties en dat kandidaten onnodig op Nederlandse wachtlijsten overlijden.

Hartpatiënten Nederland stelt de prangende vraag aan minister Ab Klink om onderzoek in te stellen naar de oorzaken van de minimale productiecijfers en op korte termijn maatregelen te treffen om het aantal harttransplantaties in Nederland te verhogen.

Nederland
Duitsland
Belgie
orgaan
harten
longen
harten
longen
harten
longen
geschikt
167
229
579
942
167
271
getransplanteerd
55
121
377
486
83
172
percentage
33 %
53 %
65 %
52 %
50 %
63 %


* overzicht van in 2007 gebruikte transplantatieorganen in Nederland, Duitsland en België

Hartpatiënten Nederland maakt zich ernstig zorgen over het harttransplantatiebeleid in Nederland. Werden in 2007 nog 55 harttransplantaties uitgevoerd, in 2008 waren dat er slechts 31. Dit is een dreun in het gezicht van mensen op de wachtlijst die in 2008 met maar liefst 30 procent groeide ten opzichte van 2007. En dat terwijl de overheid het Academisch Ziekenhuis in Groningen ruim 1 ½ jaar geleden toestemming verleende tot het uitvoeren van harttransplantaties wat zou leiden tot de noodzakelijke toename in aantallen. Helaas constateren wij echter een dusdanig dramatische afname dat er zelfs sprake is van een historisch dieptepunt in uitgevoerde harttransplantaties.

Het aantal donoren is weliswaar afgenomen met 21,7 procent, het aantal transplantaties nam in 2008 met maar liefst bijna 50 procent af. Dat loopt volstrekt niet met elkaar in pas.

Bovendien constateren wij in 2008 een extra rampzalige afname in productieaantallen ten opzichte van voorgaande jaren.

Uiteraard realiseren wij ons dat er sprake is van een structureel tekort aan organen. Voor wat betreft de harten constateren wij echter dat bij een beleid zoals dat in de ons omringende landen wordt gevoerd, in Nederland veel meer harten getransplanteerd zouden worden. Mogelijk zelfs voldoende om aan de vraag te voldoen! Op deze manier worden levensreddende harttransplantaties aan mensen, die op sterven na dood zijn, onthouden en ontstaat er een ongelijkheid tussen Europeanen.

Met vriendelijke groeten,

Hartgenoten.nl


*

Ingezonden persbericht