Universiteit van Amsterdam

Regisseur John Appel benoemd tot 'Professional in Residence' Afdeling Mediastudies UvA laat professional kennis delen met staf en studenten

Filmregisseur John Appel, onder andere bekend van zijn documentaires over de paardenrennen in Sienna, de Eerste Wereldoorlog en André Hazes, is door de afdeling Mediastudies van de Universiteit van Amsterdam (UvA) voor het eerste semester van 2009 benoemd tot 'Professional in Residence'. Appel is de eerste die als professional in residence wordt benoemd aan de UvA. De afdeling Mediastudies zal jaarlijks een of twee eminente professionals op het terrein van haar opleidingen - waaronder Film, Televisie, Nieuwe Media, Archiefwetenschap en Journalistiek - uitnodigen om hun ervaring en kennis te delen met staf en studenten. Dat gebeurt in de vorm van colleges en practica.

John Appel zal gedurende het semester een seminar geven over documentaire regie waarin de kwaliteiten van uiteenlopende auteursdocumentaires aan de orde komen. Daarnaast zal hij een openbare les verzorgen. Deze zal plaatsvinden op woensdag 25 maart 2009 om 15.30 uur in het Universiteitstheater van de UvA, Nieuwe Doelenstraat 16.

Over John Appel

Appel regisseerde meer dan dertig films, waaronder zeer succesvolle en alom geprezen documentaires als Johnny Meijer (1993), Dodengang (1999), André Hazes - Zij geloooft in mij (1999) en De laatste overwinning (The Last Victory, 2003). Laatstgenoemde, een film over de Palio, de beroemde paardenrace van Siena, won twee Gouden Kalveren én prijzen op filmfestivals in Alba, Ismailia en Moskou. Daarnaast werd deze film genomineeerd voor de European Film Academy Documentary, Prix Arte. Met zijn documentaire over André Hazes won Appel eerder de prestigieuze Joris Ivens Award.