Gemeente Tilburg

Tilburg afvalloos in 2036

College stelt raad ambitieus plan voor

Als het aan het college ligt, gaan de Tilburgers in de toekomst op een veel duurzamere manier hun afval scheiden. In 2036 wil Tilburg afvalloos zijn. "Dat klinkt onwerkelijk maar dat is het niet. Wij moeten gewoon anders naar ons afval kijken. Het is niet nutteloos, waardeloos of vies maar bestaat uit allerlei grondstoffen. In dat licht bezien, gooien wij met z´n allen nog veel te veel weg. En dat terwijl de recycletechnieken tegenwoordig zo geavanceerd zijn dat bijna alles te hergebruiken is. Weggooien is gewoonweg verspilling" aldus Marieke Moorman (Milieu).

Tilburg is al drie jaar op rij de meest duurzame gemeente van Nederland en het college wil graag dat Tilburg dat in de toekomst blijft. De raad heeft het college ook opgedragen om de titel 'duurzaamste stad van Nederland' te blijven houden. Daarom is er een ambitieus plan opgesteld om in de toekomst al het afval van Tilburgse huishoudens op een duurzame manier in te zamelen en te verwerken. Tilburg 'afvalloos' houdt in dat er nauwelijks nog afval verbrand of gestort wordt. Al het afval komt of in een biologische kringloop (bijvoorbeeld composteren) of in een technische kringloop (recycling). Ook zet het college in op het verminderen van de hoeveelheid afval.

Van afval naar grondstof
Veel van ons 'afval' is geen afval meer maar kan gewoon worden hergebruikt. Denk bijvoorbeeld aan kunststof, glas, textiel, groente-, fruit- en tuinafval (GFT-afval) en oud papier. Als al deze afvalsoorten goed gescheiden worden, blijft er nog maar weinig restafval over. Uit diverse onderzoeken is naar voren gekomen dat de burgers van Tilburg hun afval onvoldoende goed scheiden. In het restafval zit nog te veel GFT-afval, papier, textiel en glas. Dit afval wordt nu op een dure manier verbrand of gestort. Verspilling dus eigenlijk. Recycling van zo veel mogelijk afvalsoorten is dus niet alleen goed voor het milieu maar is ook nog eens veel goedkoper.

Uitwerking plan
Als de ambitie voor een afvalloze stad door de raadscommissie Fysiek wordt overgenomen gaat het college nog dit jaar aan de slag met het opstellen van een plan van aanpak waarmee tot 2015 naar de ambitie toegewerkt wordt. Dit plan wordt dit jaar nog aan de raad voorgelegd.

Het in dit persbericht genoemde collegebesluit is een ontwerpbesluit. Dit besluit wordt voorgelegd aan de raadscommissie Fysiek op 9 februari 2009.