Ingezonden persbericht


Landelijk programmaTijd voor Vechtsport lokaal sucesvol Sportparticipatie stijgt met meer dan 400 allochtone jongeren in Tilburg


Tijd voor Vechtsport, het participatie- en preventieprogramma van de Koninklijke Nederlandse Krachtsport en Fitnessfederatie, komt vandaag met duidelijke cijfers naar buiten. Het landelijke vechtsportprogramma, dat middels 100 projecten onder andere een bijdrage levert aan het inlopen van de sportachterstand van allochtone jongeren, laat middels onderzoekscijfers van het Mulier Instituut zien een flinke slag gemaakt te hebben. Als onderdeel van het VWS-programma Meedoen allochtone jeugd door sport is er door Tijd voor Vechtsport vanaf 2007 op 100 plekken flink geïnvesteerd in het aanbod, de bereikbaarheid en de pedagogische mogelijkheden van vecht- en krachtsport. In een kleine twee jaar zijn al meer dan 5000 nieuwe leden verwelkomd bij de Tijd voor Vechtsport-verenigingen.

De successen zijn ook op lokale schaal gemeten. In Tilburg draaien er momenteel 10 projecten van Tijd voor Vechtsport, zowel particpatie als preventie gericht. Daarnaast loopt er binnen de gemeente één zorgtraject in samenwerking met Stichting Kompaan, o.a. in het programma Crossroads. Ondanks het succes van deze zogenaamde sport-zorgtrajecten hebben de pas vrijgekomen cijfers geen betrekking op deze trajecten. In de genoemde 10 projecten binnen de stad Tilburg zijn er sinds de start in 2007 in totaal 688 nieuwe jeugdige leden bijgekomen, waarvan 408 allochtone sporters. Vooral sportclub La Sala en Sportinstituut Ooms hebben een belangrijke bijdrage geleverd aan dit kwantitatieve succes. Ook de toename van allochtone meisjes is opmerkelijk te noemen. Al 232 jonge vrouwen vonden hun weg naar de Tijd voor Vechtsport-verenigingen. Stichting Ladies Only is een succesvol voorbeeld van hoe een aangepast sportaanbod de drempels tot het sporten wegneemt. De focus op een laagdrempelig aanbod, de kwaliteit van het kader én de trainer, de goede samenwerking met de gemeente Tilburg en de positieve profilering van vechtsport binnen de stad hebben hieraan bijgedragen.


Tijd voor Vechtsport heeft als doel om deze groei voort te zetten binnen de Meedoen-periode die loopt tot en met 2010. Het aankomende jaar zal ook flink geinvesteerd worden in jeugdparticipatie binnen de vereniging. Op deze manier kan het kader de ledentoenname aan en zullen er ook meer leden behouden blijven. Tijd voor Vechtsport hoopt tevens haar succesvolle aanpak binnen andere gemeenten in te kunnen zetten. Daarnaast wil zij de mogelijkheden van themagerichte aanpakken als 'omgaan met overlast', 'hangjongeren' en 'agressie-regulatie' verder inzetten.