30 januari 2009

P ERSBERICHT

VN-Kinderrechtencomité:

NEDERLAND MOET BETER ZORGEN VOOR KWETSBARE KINDEREN

Het VN-Kinderrechtencomité kijkt uit naar de Kinderombudsman die in aantocht is, zo laat het Comité vandaag weten in zijn 'Concluding Observations' over de kinderrechtenprestaties in Nederland. Maar wachtlijsten in de jeugdzorg zijn onacceptabel en kinderenjongeren mogen niet onder het volwassenen strafrecht berecht worden, oordeelt het Comité. Het Comité maakt zich zorgen over het opsluiten van 'illegale' kinderen en over de opvang van minderjarige slachtoffers van (seksuele) uitbuiting. Dit betekent dat het Comité de zorgen van de kinderrechtenorganisaties in Nederland deelt.

De kinderrechtenorganisaties van Nederland zien veel van hun jarenlange werk terug in de aanbevelingen van het VN-Kinderrechtencomité. Het Kinderrechtencollectief ging samen met een jongerendelegatie in oktober 2008 al naar Genève om het VN-Kinderrechtencomité te informeren over de kinderrechtenzorgen in Nederland.

Positief over Kinderombudsman

Het Comité verwelkomt het wetsvoorstel om een Kinderombudsman aan te stellen en spoort aan om de positieve ontwikkelingen nu voort te zetten en geen verdere vertraging in het proces op te lopen. Het Comité benadrukt dat de Kinderombudsman herkenbaar en goed bereikbaar moet zijn voor kinderen.

Zorgpunten kinderrechten
Het Comité vindt dat kinderrechten een vast onderdeel van het onderwijsprogramma moeten uitmaken, iets waar ook het Kinderrechtencollectief ook al jaren voor strijdt.


* Jeugdzorg en kindermishandeling

Het Comité roept Nederland op om onmiddellijk actie te ondernemen tegen het samen plaatsen in een gesloten instelling van jongeren die bescherming nodig hebben en jongeren die een straf uitzitten. Verder dringt het Comité aan op trainingen voor hulpverleners die vermoedens van kindermishandeling zouden moeten melden en op een snelle aanpak van wachtlijsten. Een compliment krijgt de regering voor de campagne om meer pleegouders te werven.


* Jeugdstrafrecht

Nederland zou de wetgeving moeten veranderen die het mogelijk maakt om minderjarigen onder het volwassenenstrafrecht te berechten. Verder moet de overheid minder kinderen opsluiten, met name het aantal kinderen in voorarrest baart het Comité zorgen.


* Uitbuiting

Het Comité vindt dat de overheid meer moet doen om te voorkomen dat minderjarigen slachtoffer worden van (seksuele) uitbuiting. Er moet een nationaal plan voor een samenhangende landelijke aanpak van (seksuele) uitbuiting van kinderen komen. De overheid moet zorgen voor gespecialiseerde opvang en hulp aan minderjarige slachtoffers en voor voldoende mankracht, kennis en middelen bij politie en andere beroepsgroepen.


* Vreemdelingen kinderen

Het Comité is bezorgd over het opsluiten van 'illegale' kinderen. Verder maakt het Comité helder dat alle kinderen dezelfde rechten hebben en dat vreemdelingenkinderen dus gelijke toegang tot zorg en voorzieningen horen te hebben als andere kinderen.

Hoe nu verder met de aanbevelingen

Het Kinderrechtencollectief organiseert op 19 februari 2009 in Nieuwspoort een start bijeenkomst met Minister Rouvoet voor Jeugd en Gezin om invulling te geven aan de aanbevelingen. De minister, jongeren, Kamerleden en mensen uit het werkveld zoals hoogleraar jeugdstrafrecht Ido Weijers en de voorzitter van de MOgroep Jeugdzorg, Hans Kamps, leggen samen de eerste bouwstenen voor een kinderrechtenactieplan. Gespreksleider is Alex Brenninkmeijer, de Nationale Ombudsman.