Nederlandse Moslim Omroep

Persbericht Verkenningen Special

30 januari 2009

Twee gevierde auteurs geven hun onorthodoxe kijk op moslimrituelen

Nuruddin Farah en Ilija Trojanow, twee belangrijke auteurs met een moslimachtergrond, deden Winternachten aan, het internationale literatuurfestival in Den Haag en Amsterdam. De NMO interviewde beide gerenommeerde schrijvers en verzorgde een videoregistratie van het Winternachten-debat met de heren. De complete videoregistratie is nu online beschikbaar op www.nmo.nl.

Farah, romanschrijver in Kaapstad, is geboren in Somalië (1945). Hij leefde 22 jaar in zelfopgelegde ballingschap, o.a. in Italië, India, Amerika en Afrika. Ilija Trojanow op zijn beurt woonde in Bulgarije, Italië, Duitsland, Kenia, India en Zuid-Afrika. Vanuit India ondernam Trojanow tenslotte de hajj, de islamitische bedevaart naar Mekka.

Hoe gaan deze beide auteurs, in het licht van hun omzwervingen, om met het begrip 'identiteit'? Hoe verhouden religieuze (islamitische), etnische en nationale identiteit zich tot elkaar? NMO-programmamakers Sharida Mohamedjoesoef en Monique Swart hadden een gesprek met beide auteurs. In deze gesprekken lieten Farah en Trojanow zich kritisch uit over bepaalde rituelen binnen de moslimgemeenschap wereldwijd. Naast deze interviews registreerde de NMO ook de discussie die Michael Zeeman tijdens Winternachten had met Farah en Trojanow.

Klik op Winternachten bij NMO

Verkenningen Special
Te bekijken op onze website www.nmo.nl