Ingezonden persbericht


EO-PROGRAMMA'S IN WEEK 6

Ingang Oost, maandag 2 februari, 19.25 uur, Nederland 1 De 87-jarige mevrouw Te Velde is op de stenen vloer in haar badkamer gevallen en op haar bovenarm terechtgekomen. Tijdens motorraces op het circuit van Assen is Willy Menting met een gangetje van boven de 80 onderuit gegleden. De 9-jarige Oscar Zomer is naar de Spoedeisende Hulp van het Wilhelmina Ziekenhuis in Assen gekomen, omdat hij erg veel pijn in zijn buik heeft. De Ambulancedienst brengt de heer Buring; hij heeft klachten die mogelijk met het hart te maken hebben.

Het Familiediner, maandag 2 februari, 22.00 uur, Nederland 1 In de eerste aflevering van het seizoen heeft Bert een ambitieus plan opgevat: hij gaat bemiddelen tussen 4 zussen die al 18 jaar ruzie hebben! Monique, de dochter van een van de zussen, nam het initiatief voor Het Familiediner. Zij kan de ruzie niet langer aanzien en wil niets liever dan dat het weer goed komt tussen de zussen Corrie, Yvonne, Marianne en Inge. Monique gaat met meesterkok Ben van Beurten aan de slag. Bert gaat op pad met een fotoboek met jeugdfoto's van de 4 zussen om hen weer aan één tafel te krijgen. Het wordt een lastige klus om de vier koppige dames weer aan één tafel te krijgen.

Intensive Care, dinsdag 3 februari, 19.27 uur, Nederland 1 De IC voor ernstig zieke pasgeborenen
Een reportage over academisch-medische topzorg op de Intensive Care-afdelingen van ziekenhuizen in Nederland. Soms moeten kinderen vanaf hun geboorte worden beademd of binnen enkele dagen worden geopereerd. In het Sophia Kinderziekenhuis kan de hart-longmachine worden ingezet om heel zieke kinderen te helpen overleven.

Rail Away, dinsdag 3 februari, 19.55 uur, Nederland 2 Australië
Documentaireserie over markante spoorlijnen overal ter wereld. In elke aflevering wordt een traject afgelegd, waarbij onderweg ook veel aandacht is voor de omgeving. Deze aflevering begint met een tochtje per monorail door de stad Sydney. Dit systeem is speciaal aangelegd voor de Olympische Spelen in 2000. Vervolgens gaat de reis via de Orient Express van Australie langs de mooie kustlijn van Queensland naar Cairns. Uitstapjes worden gemaakt bij het beroemde Grean Barrier Rif en het regenwoud van Kuranda.

Ik mis je, dinsdag 3 februari, 20.50 uur, Nederland 2 Lisette wordt op 23 juli 1977 geboren. Haar zus Ellen is dolblij dat ze er een zusje bij heeft gekregen. Ze spelen vaak samen, maar ook als ze ouder worden, hebben ze een sterke band. Als Ellen trouwt met haar grote liefde Arco is haar zusje Lisette getuige. Donderdagavond 20 september 2007 krijgen ze het zware bericht. Lisette is betrokken geweest bij een verkeersongeluk en de artsen vrezen voor haar leven. In het ziekenhuis in Den Haag krijgen Ellen en Arco, de ouders van Ellen en Ellens vriend van de arts te horen dat Lisette is aangereden door een pizzakoerier. Ze heeft dan al geen pupilreactie meer. Een aantal uur later blijkt dat de klap voor zwellingen in haar hoofd heeft gezorgd. De artsen kunnen niets meer voor haar doen. In Ik Mis Je vertellen Ellen en vader Jan aan Marion over hun zusje en dochter Lisette.

't Zal je maar gebeuren, dinsdag 3 februari, 22.50 uur, Nederland 2 Geloof in de schepping?
200 jaar na Darwin maakt 't Zal je maar gebeuren de stand van zaken op rond schepping en evolutie. De onderliggende vragen over het verband tussen geloof en wetenschap komen aan de orde. Het orthodoxe volksdeel hangt in overgrote mate het scheppingsgeloof aan, maar is dit niet al lang achterhaald door de wetenschap? Hoe verhouden geloof en wetenschap, schepping of evolutie zich ruim 2000 jaar na Christus, 200 jaar na Darwin? Wie moeten wij geloven?

Elly en de Wiebelwagen, vrijdag 6 februari, 14.38 uur, Z@pp Dorst!
Elly vertelt uit het boek van 'Beloofd is Beloofd' over Hagar en Ismaël. Wat hebben ze een dorst! Ismaël moet er zelfs van huilen. Dop en Kurk begrijpen dat helemaal, want zij hebben ook dorst! En niet een beetje, nee, een verschrikkelijke dorst! Ze rennen een restaurant in. Daar is een grote ijskast. Daar is drinken! Maar daar is het ook heel erg koud. Dop en Kurk bevriezen. Ze lijken wel ijsjes! Gelukkig, daar loopt de ober. Zal hij de bevroren Dop en Kurk ontdekken?

LoveMatch, zaterdag 7 februari, 09.55 uur, Z@pp
Juf Roëlle heeft pas een nieuw huis. Ze woont daar helemaal alleen en haar klas denkt dat ze best eenzaam is. Daarom schakelden zij LoveMatch in om deze juf aan meer warmte in huis te helpen. Juf Roëlle is vriendelijk, perfectionistisch en gek op alle smaken Italiaans ijs. Zullen de drie matches ook in de smaak vallen? En zijn de mannen stoer genoeg om deze juf in haar nieuwe huis te beschermen? Een moeilijke keuze waarbij haar klas de grote raadgever is. Wie wordt de Lovematch van deze juf? LoveMatch; dé datingshow voor vrijgezelle meesters en juffen elke zaterdag om 09.55 uur op Z@pp!

Nederland Zingt, zaterdag 7 februari, 18.30 uur, Nederland 2 In deze special van Nederland Zingt staan de mooiste liederen van 2008 centraal. Vanaf half december hebben de kijkers van Nederland Zingt hun stem kunnen uitbrengen op 50 nieuw uitgezonden liederen in 2008. De liederen met de meeste stemmen zullen worden uitgezonden. Mirjam Bouwman presenteert de special en zal tevens meer vertellen over de liederen.

Nederland Zingt op Zondag, donderdag 8 februari, 9.00 uur, Nederland 1 In het kader van het Darwinjaar bezoekt ds. Arie van der Veer de christelijke wetenschapper Fred Zwarts. Fred is al van jongs af aan gefascineerd door natuurkunde en hij neemt deel aan discussies over schepping, evolutie en de ouderdom van de aarde. Hij vertelt ds. Arie van der Veer dat sommige dingen te wonderlijk zijn om ooit te kunnen begrijpen en dat hij zich er na lange tijd bij neer kon leggen dat niet alles te verklaren is. Ds. Arie van der Veer houdt de meditatie afgewisseld met koor- en samenzang. Samenzang eerste blok vanuit de Martinikerk in Groningen, Tweede blok vanuit de St. Michaëlskerk in Zwolle.

Omega Code, zondag 8 februari, 14.30 uur, Z@pp
Vandaag is de allereerste aflevering van het nieuwe seizoen van Omega Code. De teams fietsen tegen elkaar en zakken in de snotbak. Maar...kunnen zij ook het splinternieuwe spel aan? De teams moeten de weegschaal in de juiste balans houden en zoveel mogelijk sleutels verzamelen. Dat wordt geen makkelijke klus, want de sleutels blijven bewegen. Zouden ze de vragen over Levi kunnen beantwoorden en de sleutels te pakken krijgen? Je ziet deze spannende aflevering van Omega Code op zondag 8 februari om 14.30 uur bij Z@pp!

ontopic, zondag 8 februari, 23.50 uur, Nederland 3 Ontopic is hét discussieplatform waarin de ontmoeting en confrontatie van jongeren met totaal verschillende achtergronden centraal staat. Drie pittige stellingen uit de actualiteit en de Nederlandse jongerencultuur brengen wekelijks etnische, culturele en religieuze overeenkomsten aan het licht. Het ontopic-cabaretduo, presentator Manuel Venderbos of een andere bekende Nederlander/deskundige leidt de stellingen in. Deze week zijn de onderwerpen: Jongeren zijn seksueel losgeslagen, Er is geen groter PLAN (Bas Haring) en Peperspray moet legaal worden. De presentatie is in handen van Arie Boomsma.

HelpDesk Live, zondag 8 februari, 00.15 uur, Nederland 2 Mijn leven is een leugen
In één op de vier gesprekken maken wij ons schuldig aan een leugentje, zeggen onderzoekers. En wie kent het niet: een leugentje om bestwil. Soms liegen we om anderen niet te kwetsen of om conflicten te vermijden. Soms liegen we om ons beter voor te doen dan we zijn. Maar wat als het uit de hand loopt en je leugens tot grote problemen leiden? Wat als we te maken krijgen met verslaving of als mensen een dubbelleven leiden? Hoe kunnen we leren om te leven zonder leugens? Wat is de waarde van biechten en wat kan God hierin voor ons betekenen?

Menno praat met Maaike Schalk en Herman Haan over het onderwerp 'Mijn leven is een leugen'. Kijk zondagavond rond de klok van twaalf uur naar Helpdesk Live. Deze uitzending is een herhaling. Je kunt dus tijdens de uitzending niet naar de studio, maar wel naar Nazorg bellen. Kijkers kunnen met elkaar in discussie gaan op het forum via www.eo.nl/helpdesklive.


---

Noot voor redactie,