Raad van de Europese Unie

http://www.consilium.europa.eu/uedocs/cms_data/docs/pressdata/nl/cfsp/105697.pdf

Brussel, 28 januari 2009
5850/09 (Presse 20)
P 10

Verklaring van het voorzitterschap namens de Europese Unie naar aanleiding van de start van het proces tegen
Thomas Lubanga voor het ICC in januari 2009

De EU constateert met instemming dat het proces tegen Thomas Lubanga voor het Internationaal Strafhof (ICC) op 26 januari 2009 te Den Haag van start is gegaan. Dit eerste proces voor het ICC is een zeer belangrijke fase in de strijd tegen straffeloosheid voor plegers van de zwaarste misdrijven, en in het streven naar recht voor hun slachtoffers in de Democratische Republiek Congo (DRC).
Even belangrijk is, dat dit het eerste proces voor een internationaal gerechtshof is waarin het inzetten van kindsoldaten, dat wil zeggen soldaten jonger dan 15 jaar, als oorlogsmisdrijf wordt vervolgd.
De Europese Unie zal zich inzetten om misdrijven die de internationale gemeenschap raken, te voorkomen en een einde te maken aan de straffeloosheid van de daders van dergelijke misdrijven. De EU moedigt de Congolese autoriteiten aan hun goede samenwerking met het Internationaal Strafhof voort te zetten, en verzoekt het ICC zich te blijven inspannen opdat de plaatselijke bevolking in de DRC naar behoren wordt geïnformeerd over zijn werkzaamheden.
De kandidaat-lidstaten Kroatië* en de Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië*, de landen van het stabilisatie- en associatieproces en mogelijke kandidaat-lidstaten Albanië, Bosnië en Herzegovina, Montenegro en Servië, en de EVA-landen IJsland, Liechtenstein en Noorwegen, die lid zijn van de Europese Economische Ruimte, alsmede Oekraïne en de Republiek Moldavië, Armenië, en Georgië sluiten zich bij deze verklaring aan.


* Kroatië en de Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië blijven deelnemen aan het stabilisatie- en associatieproces.