Gemeente Barendrecht

Persbericht gemeente Barendrecht

Collegebesluit: geen tijdelijk jongerencentrum aan de Botter BARENDRECHT (vrijdag, 30 januari 2009) ­ Deze week heeft het college van burgemeester en wet- houders besloten niet verder te gaan met locatie de Botter als beoogde locatie voor de huisvesting van een tijdelijk jongerencentrum. Onlangs heeft de voorzieningenrechter uitspraak gedaan in een zaak die was aangespannen door omwonenden. Juridisch is onderzocht wat de uitspraak precies inhield, en is de conclusie getrokken dat de uitkomst van het juridische proces onzeker is. Daarnaast zou een eventuele voortzetting van de vestiging van een tijdelijk jongerencentrum aan de Botter te veel tijd en ambtelijke inzet gaan kosten.

Wethouder Coby van Deursen van jeugd zegt over het besluit: "We betreuren het als college dat een in onze ogen geschikte locatie niet gedragen wordt door de buurtbewoners. De jeugd is niet gebaat bij verder touw- trekken. Gelukkig kan de jeugd voor een deel van het activiteitenprogramma terecht in de Beuk. Wij blijven inzetten op een zo'n spoedig mogelijke realisering van een definitief jongerencentrum. Uiterlijk in april zijn de resultaten van het haalbaarheidsonderzoek hiernaar beschikbaar. Daarnaast is de loungebus een groot suc- ces, en in overleg met de jeugd komen we wellicht nog op andere manieren om aan hun behoefte aan ont- moetingsplekken tegemoet te komen."

Vervolg van dit traject
De gemeente gaat nu verdere acties ondernemen. In de informatienotitie Jeugd, die is behandeld in de commissie samenleving op 8 december 2008, is aangekondigd dat in april 2009 het haalbaarheidsonder- zoek voor het definitief jongerencentrum beschikbaar is. Dit proces ligt op schema. In relatie tot het college besluit over het tijdelijk jongerencentrum zal dit proces, ambtelijk en bestuurlijk, voor zover mogelijk versneld gaan worden. Er wordt ingezet op een zo spoedig mogelijke realisatie van het definitieve jongerencentrum. Daarnaast gaat de gemeente op korte termijn in gesprek met alle partijen die betrokken zijn bij jeugd over de actuele prioriteiten voor jeugd in Barendrecht. Daarbij kunnen zowel oude als nieuwe ideeën worden be- sproken. Verder wordt een scan uitgevoerd naar nieuwe mogelijkheden voor een tijdelijk jongerencentrum als aanvulling op het extra aanbod in de Beuk. Tot slot wordt de ambtelijke capaciteit gericht op het realise- ren van de andere projecten uit de nota Ruimte voor jongeren en het definitieve jongerencentrum.


Noot voor redacties