Ingezonden persbericht


DREIGENDE UITZETTING BEKEERDE EX-MOSLIM NAAR AFGHANISTAN.

30 januari 2009

AMSTERDAM --- Een tot het christendom bekeerde Afghaanse ex-moslim wordt maandag 2 februari a.s. door Nederland gedwongen uitgezet naar Afghanistan, waar hij zijn leven niet zeker is.

Hoewel onlangs herhaaldelijk in de Nederlandse politiek en rechtspraak is uitgesproken dat tot het christendom bekeerde asielzoekers uit Iran i.v.m. hun veiligheid niet zullen worden uitgezet, staat de Nederlandse overheid nu op het punt een Afghaanse bekeerling wél naar Afghanistan uit te zetten, na te zijn uitgeprocedeerd als asielzoeker.

De Afghaanse heer Dolati, die 70 jaar is en al ruim 10 jaar in Nederland woont, bevindt zich momenteel in vreemdelingenbewaring. Er is voor dhr. Dolati een vlucht geboekt op maandag 2 februari a.s. om uitgezet te worden naar Afghanistan. Deze gedwongen uitzetting staat haaks op het beleid dat staatssecretaris van Justitie mevr. Albayrak en eerder ook de toenmalige minister van Justitie mevr. Verdonk hebben uiteengezet, tegenover de Tweede Kamer, ten aanzien van asielzoekers uit Iran. Dit beleid houdt in dat bekeerde ex-moslims niet uit zullen worden gezet naar Iran vanwege het gevaar dat zij bij terugkeer lopen.

Opmerkelijk is het dat dhr. Dolati wel wordt uitgezet naar Afghanistan, waar op het bekeren tot een ander geloof dan de Islam de doodstraf staat, terwijl minister van Justitie Donner onlangs bij een andere Afghaanse asielzoeker in dezelfde situatie heeft afgezien van de voorgenomen uitzetting.

De vrouw en kinderen van dhr. Dolati verblijven in de Verenigde Staten. Zijn dochter heeft de benodigde papieren rond om voor haar vader asiel aan te vragen in de VS. Ook de senator aldaar heeft toegezegd dat dhr. Dolati meer dan welkom is. Dhr. Dolati krijgt echter van de Dienst Terugkeer en Vertrek van het Ministerie van Justitie geen toestemming om een verklaring af te leggen op de Amerikaanse Ambassade in Den Haag.

Sterker nog, de Dienst Terugkeer en Vertrek is, ondanks de uitnodiging van de VS, van voornemens dhr. Dolati op maandag 2 februari gedwongen uit te zetten naar Afghanistan.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met dhr. Biejan Poor Toulabi op 06-17583334, u kunt ook een e-mail sturen naar btoulabi@comite1fbeleid.nl.

Ook kan contact worden opgenomen met de advocaat van de heer Dolati, Mr. S. Coenen (Advocatenkantoor Palm, te Utrecht). Tel: 030-2341150, fax: 030-2341153 en e-mail: scoenen@advocatenkantoorpalm.nl.

-----------------------
Comite 1F-beleid

www.comite1fbeleid.nl

info@comite1fbeleid.nl

---- --