International Film Festival Rotterdam

VPRO Tiger Awards uitgereikt

38th International Film Festival Rotterdam
woensdag 21 januari tot en met zondag 1 februari 2009


· Juries reiken prijzen uit aan films uit het IFFR 2009-programma
· VPRO Tiger Awards gaan naar Iran, Zuid-Korea en Turkije

In de Rotterdamse Schouwburg zijn vrijdagavond 30 januari 2009 tijdens de IFFR Awards Ceremony de winnende films van het 38ste International Film Festival Rotterdam bekend gemaakt. De drie VPRO Tiger Awards zijn toegekend aan Be Calm and Count to Seven (Aram bash va ta haft beshmar) van Ramtin Lavafipour (Iran), Breathless (Ddongpari) van Yang Ik-June (Zuid-Korea) en Wrong Rosary (Uzak Ihtimal) van Mahmut Fazil Coskun (Turkije). Be Calm and Count to Seven is mede tot stand gekomen dankzij een bijdrage van het Hubert Bals Fonds.

Zaterdagavond 31 januari worden de KPN Publieksprijs en de Dioraphte Award voor Best Hubert Bals Fund Supported Film bekend gemaakt; zondag
1 februari sluit het IFFR 2009 af met de Volkskrantdag.

VPRO Tiger Awards
De jury van VPRO Tiger Awards Competitie bestaat uit kunstenaar Marlene Dumas (Zuid Afrika/Nederland), de Turkse schrijver, filmmaker en juryvoorzitter Yesim Ustaoglu (haar Journey To The Sun (1999) en recentelijke Pandora's Box, beiden ondersteund door het Hubert Bals Fonds, worden vertoond in het festival), de heer PARK Ki-Yong, Directeur van het Korean Academy of Arts en Co-Directeur van het Cinema Digital Seoul Film Festival, de Hongaarse schrijver, regiseur en acteur Kornél Mundruczó (zijn Delta wordt vertoond in het festival) en Kent Jones, co-directeur van Programming Film Society of Lincoln Center, New York. Voor de VPRO Tiger Awards Competition 2009 waren 14 eerste en tweede speelfilms geselecteerd. Het commentaar van de VPRO Tiger Awards Jury 2009 bij de winnende films luidt als volgt:

Be Calm And Count to Seven (Aram bash va ta haft beshmar) van Ramtin Lavafipour (Iran, 2008)
"Wij zijn erg onder de indruk van de artisticiteit en de kracht van deze film - het niveau van de kunstzinnige en filmische intelligentie aan de ene kant, de toewijding om de realiteit van een bepaalde manier van leven weer te geven aan de andere kant. Voor ons doet deze film waar alle films naar streven: het verbeelden en dramatiseren van een levenswijze met middelen die niet alleen meteen specifiek en universeel zijn, maar zeker ook levendig."

Be Calm and Count to Seven is mede tot stand gekomen met een bijdrage van het Hubert Bals Fonds.

Breathless (Ddongpari) van Yang Ik-June (Zuid-Korea, 2008) "Een krachtig verbeelde en geacteerde film met een uitstekend gevoel voor realiteit in het portretteren van een situatie die zelden voorkomt in de filmkunst. Wij waren ook verrast door een uiterst verontrustend thema, behandeld met een welkom gevoel van warmte en humor.

Wrong Rosary (Uzak Ihtimal) van Mahmut Fazil Coskun (Turkije, 2008) Een uiterst creatieve film van de meest veelzeggende eenvoud; een film die, van moment tot moment en met elke ademtocht, ontstaat uit een gevoel van urgentie; een film die een absoluut unieke vorm van spanning opbouwt; een film die van begin tot eind trouw aan zichzelf blijft.

Aan de drie VPRO Tiger Awards is voor ieder een geldbedrag verbonden van 15.000 Euro. Om de winnende films aan een zo breed mogelijk publiek te tonen, bestaat de prijs verder uit uitzending op televisie door de VPRO.

NETPAC Award
De NETPAC jury (Network for the Promotion of Asian Cinema), bestaande uit juryvoorzitter Shan Donbing (filmproducent, China), Okubo Ken'ichi (filmjournalist, Japan) and Sun Koh (filmmaker, Singapore), heeft gekozen voor:

The Land (Dadi) van He Jia (China, 2008)
"De jury bekroont The Land voor het bereiken van wat in geen andere kunstvorm als film mogelijk is: hij toont zijn onderwerpen en toeschouwers hoe de mensheid, met het verstrijken van de tijd, onveranderd blijft."

Een Speciale Vermelding werd toegekend aan:

Agrarian Utopia van Uruphong Raksasad (Thailand, 2009) "De jury prijst de regisseur van Agrarian Utopia voor zijn moed, dwaasheid en doorzettingsvermogen om ons een blik in zijn paradijs te gunnen."

Agrarian Utopia werd ondersteund door het Hubert Bals Fonds.

FIPRESCI Award
De jury van de internationale associatie van filmcritici FIPRESCI (Fédération Internationale de la Presse Cinématographique), bestaande uit juryvoorzitter Leo Soesanto (Frankrijk, `Les Inrockuptibles', jury voorzitter), Dana Linssen (Nederland, `Filmkrant'), Maya McKechneay (Oostenrijk, `Blickpunkt:Film'), Firat Yücel (Turkije, `Altyazi'), Ashok Rane (India, `Sakal')

De winnaar van de FIPRESCI Award 2009 is Blind Pig Who Wants To Fly (Babi buta yang ingin terbang) van Edwin (Indonesia, 2008), geselecteerd voor de VPRO Tiger Awards Competitie 2009.

De jury over de film:
"Een moedige film, zodanig opgebouwd dat elk fragment wordt aangescherpt tot persoonlijk en politiek statement. Als critici werden wij in onze discussies door dit werk op vele gebieden keer op keer uitgedaagd, net als door de aanstekelijk song "I Just Called to Say I Loved You."

Blind Pig Who Wants To Fly (Babi buta yang ingin terbang) is mede tot stand gekomen door een bijdrage van Hubert Bals Fonds en geselecteerd voor CineMart 2008.

KNF Award
De jury van de Kring van Nederlandse Filmjournalisten (KNF) bestaat uit juryvoorzitter Ronald Rovers (`Filmkrant'), Jann Ruyters (`Trouw'), Leo Bankersen (`Filmkrant'), Berend-Jan Bockting (`VPRO Gids'), en Sven Gerrets (`Oor'); zij koos de winnaar uit films in officiële selectie van het IFFR 2009 programma, die nog niet zijn aangekocht voor distributie in Nederland. Om de aankoop van een filmprint door een distributeur te bevorderen bestaat de prijs uit de kosten van ondertiteling, gesponsord door Holland Subtitling.

De winnaar van de KNF Award is Tony Manero van Pablo Larraín (Chili/Brazilië, 2008). De jury zei over deze film: "De jonge regisseur van deze film durfde het aan om met een van de meest geliefde filmiconen een grimmig en subversief verhaal te vertellen over de aard van dictaturen. Hij vertolkt zijn boodschap met een prachtige, ijzingwekkende ironie door middel van een psychopaat op leeftijd die er in de jaren zeventig naar streeft, als John Travolta-lookalike, een televisieshow te winnen: de weerspiegeling van een genadeloos autoritair systeem."

Tony Manero is mede tot stand gekomen een bijdrage van Hubert Bals Fonds.

Eerder werden tijdens het festival toegekend:

Tiger Awards Competitie voor korte film
De winnaars van de Tiger Awards voor korte film zijn A Necessary Music van Beatrice Gibson (Groot-Brittannië), Despair (Otchajanie) van Galina Myznikova & Sergey Provorov (Rusland) en Bernadette van Duncan Campbell (Groot-Brittannië).

De Tiger Awards voor korte films, drie gelijkwaardige prijzen van 3.000,- Euro, werden uitgereikt door een jury bestaande uit: Maleisische schrijfster en filmmaker Tan Chui Mui (haar zeven nieuwe korte films worden tijdens het festival vertoond), Maria Pallier, filmaankoper en programmamaker van de Spaanse omroep TVE en de Britse journalist, curator en beeldend kunstenaar George Clark.

MovieSquad Award
De MovieSquad Rotterdam, de jongerenjury van dit jaar, bestond uit Lotte Eskens (16), Katinka Nauta (17), Alain Tjiong (17), David Hofland (15) en Thecla Blaas (18). Uit twintig festivalfilms kozen zij drie nominaties: Involuntary (Ruben Ostlund, Zweden, 2008), Unmade Beds (Alexis Dos Santos, Groot-Brittannië, 2009) en Slumdog Millionaire (Danny Boyle en Lovekeen Tandan, Groot-Brittannië).

De MovieSquad Award 2008 werd toegekend aan Slumdog Millionaire van van Danny Boyle en Loveleen Tandan (Groot-Brittannië, 2008). De prijs, een geldbedrag van 2000 euro, is bestemd om de film onder de aandacht van jongeren te brengen, donderdag in ontvangst. MovieSquad is een initiatief van het Nederlands Instituut voor Filmeducatie in samenwerking met het International Film Festival Rotterdam.

Prins Claus Fonds Film Grant
De negende Prins Claus Fonds Film Grant van 15.000 Euro is uitgereikt aan het CineMart 2009 Project Birdie (Shuvuukhai) by Byamba Sakhya (Mongolië). De Prins Claus Fonds Film Grant heeft als doel het ondersteunen van de eerste creatieve fase in de ontwikkeling van een filmproductie.

De jury omschrijft het concept van Byamba Sakhya als eigentijds en subtiel, waarbij op originele wijze fantasie en realiteit worden afgewisseld. De juryleden zijn onder de indruk van de cinematografische aanpak, het observatievermogen en het visuele oog van de filmmaker.

In de jury van de Prins Claus Fonds Film Grant 2009 hebben zitting: Karim Traïdia (Algerije/Nederland, juryvoorzitter, filmmaker, bestuurslid van het Prins Claus Fonds), René Mioch (Nederland, filmexpert en -producent), Harutyun Khachatryan (Armenië, filmmaker, zijn film Border wordt vertoond in Spectrum, winnaar van de Prins Claus Fonds Film Grant in 2007), Alicia Scherson (Chili, filmmaker, haar film Turistas is genomineerd voor een VPRO Tiger Award) en de Nederlandse actrice Monique Hendrickx.

Arte France Cinéma Award
De Arte France Cinema Award (10.000 Euro) voor het beste CineMart 2009 Project is uitgereikt Him van Lance Weiler, een productie van Seize The Media (USA).

De Arte France Cinema Award Jury bestaat uit Michel Reilhac (Algemeen Directeur Arte France Cinéma).

De Arte France Cinema Award bestaat uit een geldprijs, uitgereikt aan de producent ter financiering van de ontwikkeling van het winnende CineMart Project. Arte France Cinema en CineMart willen met deze Award de ontwikkeling en productie van onafhankelijke films ondersteunen en promoten.
Press
Bert-Jan Zoet Nancy van Oorschot

Edwige Leblay
phone: +31 10 890 90 90
fax: +31 10 890 90 91
press@filmfestivalrotterdam.com
International Film Festival Rotterdam poster 2009

© 2009 International Film Festival Rotterdam |