Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport


Klink vraagt NZa om heroverweging besluit IJsselmeerziekenhuizen

Klink vraagt NZa om heroverweging besluit IJsselmeerziekenhuizen

Nieuwsbericht, 30 januari 2009

Minister Klink heeft de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) gevraagd het voorgenomen besluit van 16 januari jl. om het verzoek om balanssteun voor de IJsselmeerziekenhuizen te heroverwegen.

Dit doet de minister nadat de IJsselmeerziekenhuizen, MC Groep en zorgverzekeraar Achmea een herzien steunverzoek bij de NZa hebben ingediend. In het herziene steunverzoek hebben de betrokken partijen tegemoet willen komen aan de door de NZa aangedragen bezwaarpunten.

Continuïteit waarborgen

De afgelopen weken is met de betrokken partijen ook gesproken over het verstevigen van de governance van deze zorginstelling. Hierdoor zijn verdere verbeteringen doorgevoerd in de bestuurs- en toezichtsstructuur van het ziekenhuis. Dit betekent onder meer dat aan het lid van de Raad van Toezicht dat wordt benoemd door de gezamenlijke overheden (motie Sap), specifieke bevoegdheden worden toegekend met betrekking tot het waarborgen van de continuïteit van zorg en het toezicht op het financiële beleid van de Stichting IJsselmeerziekenhuizen. Eveneens waarborgen de nieuwe statuten dat bij een eventuele verkoop van (onderdelen) van de toegelaten stichting, de opbrengsten niet anders kunnen worden bestemd dan voor zorg.

De NZa zal begin volgende week een besluit nemen over het herziene steunverzoek.