Gemeente Zandvoort


Gemeenteraad Zandvoort bespreekt reparatie bestemmingsplan 'Kostverlorenstraat e.o.'

16-01-2009

De Zandvoortse politiek heeft nog één besprekingsronde nodig voor wat de reparatie bestemmingsplan 'Kostverlorenstraat e.o.' wordt genoemd. Dat is de uitkomst van de commissiebespreking van 13 januari jl.

Op naar een besluit
Tijdens de gemeenteraadsvergadering van 27 januari aanstaande bespreken de Zandvoortse gemeenteraadsleden het reparatievoorstel alvorens erover te besluiten.

Reparatie nodig
Het bestemmingsplan heeft een lange geschiedenis, Tot twee keer toe heeft de bestuursrechter het bestemmingsplan op onderdelen niet goedgekeurd. Dat gebeurde na de vaststelling door de gemeenteraad en na de goedkeuring door de Provincie Noord-Holland.

Delen vernietigd
Tot aan de Raad van State werd over onderdelen geprocedeerd. En werden 'plandelen' vernietigd, bijvoorbeeld de bestemming 'Maatschappelijke doeleinden' voor het terrein van de W. Gertenbach-school of de bestemming 'Woondoeleinden' voor enkele percelen.

Onherroepelijk
Daarmee was niet al het werk van de gemeente verloren. Voor veel plandelen is het bestemmingsplan 'Kostverlorenstraat e.o.' inmiddels onherroepelijk geworden. Wel is de gemeente verplicht die delen, waaraan de bestuursrechter zijn goedkeuring heeft onthouden, te repareren. Dat heeft de gemeente nu opgepakt.

Ontevreden
Het punt dat centraal staat in de discussie is de voorgestelde bestemming van de busbaan en de rotonde aan het eind daarvan. Over de voorgestelde bestemming van de busbaan - een weg voor de bus, voor langzaam verkeer en voor ontheffinghouders, plus ontsluiting van het nieuwe woonwijkje - is een aantal bewoners niet tevreden.

Effecten voor tuinbeleving
Bij de commissiebehandeling bleek dat het niet eens zozeer de nieuwe bestemming is die de ontevredenheid oproept, maar wel de effecten daarvan op de aanliggende tuinen. Die tuinen, zo stelt men, komen nu meer aan een 'openbare' weg te liggen en veranderen feitelijk van achter- in voortuin, wat het gebruik beperkt. De wethouder zal nog voor de raadsvergadering uitzoeken of die gevolgen er zijn en wat daar eventueel aan valt te doen.

Discussie
De vraag waarvoor de raadsleden nu staan luidt: zijn alle belangen goed gewogen en zijn de voorgestelde bestemmingen redelijk? En vooral: is de redelijkheid ervan aantoonbaar en overtuigend genoeg.

Meer weten?
Gemeenteraad>Vergaderingen>Raadsvergadering 27 januari 2009. Wel helemaal naar beneden scrollen. Dáár vindt u onder meer het 'Raadsvoorstel ontwerpherziening bestemmingsplan 'Kostverlorenstraat e.o.', het plan zelf en het advies van de hoorcommissie uit de raad van 19 december jl.