Politie Twente

Persbericht Politie Twente

Hengelo, 30 januari 2009

Grote controle in gebied Slachthuisstraat

De politie Twente heeft vrijdag 30 januari een omvangrijke controleactie gehouden in en rondom de Slachthuisstraat in Hengelo in het kader van handhaving. De actie betrof een nauwe samenwerking tussen gemeente (o.a. afdelingen milieu, bouwen en handhaving) de politie (o.a. verkeers- en vreemdelingenpolitie), de brandweer, douane en de belastingdienst. Zo'n zestig mensen namen deel aan de actie. In de directe omgeving van de Slachthuisstraat werd daarnaast een grote verkeerscontrole gehouden.

Aanleiding voor de actie waren diverse signalen over activiteiten die in strijd zijn met het geldende bestemmingsplan. Buurtbewoners gaven aan dat het gebied verpaupert, wat in hun ogen ten koste gaat van de veiligheid en leefbaarheid van de buurt. Ook waren er signalen dat de bereikbaarheid voor de hulpdiensten in en buiten de panden te wensen over laat.

Resultaten

Bij deze controle werden 22 locaties gecontroleerd:

In het kader van Wet Milieubeheer, werden grove economische delicten waargenomen. Bij een auto herstelbedrijf werd een illegale spuitinrichting aangetroffen. Spuit- en schuurwerk installaties zonder afzuiging. Enkele bedrijven hadden de brandveiligheid niet in orde of bezaten niet gekeurde brandblusmiddelen. De controleurs troffen een onjuiste opslag van chemische- en afvalvloeistoffen aan. Door één persoon werd misbruik gemaakt van handelaarkentekens, deze werden terplekke door de politie in beslag genomen en ontbraken bij een bedrijf enkele voertuigdocumenten. De gemeente doet op drie locaties verder onderzoek naar niet gemelde inrichtingen en bewoning, die in strijd zijn met het bestemmingsplan.

Tijdens de verkeerscontrole heeft de belastingdienst 160.000 euro aan openstaande vorderingen aangetroffen, hiervan werd ter plekke 11.000 euro geïnd, twee auto's werden in beslag genomen. 41 processen-verbaal werd uitgeschreven voor het niet kunnen tonen van rijbewijzen, niet voeren van juiste of defecte verlichting, overschrijden van de maximale snelheid en diverse andere overtredingen. Eén automobilist werd aangehouden omdat hij in het bezit was van een groot mes met daaraan een boxbeugel.

De controleactie vloeit mede voort uit het Handhavingsconvenant Regio Twente, dat in december 2008 door de gemeente Hengelo is ondertekend. Dit convenant bekrachtigt de samenwerking van de diverse instanties en maakt het mogelijk dat de organisaties informatie met elkaar delen. De betrokken partijen hebben aangegeven in de toekomst vaker gezamenlijk dergelijke controleacties uit te voeren.